Alkuun Viihde ja media Automobilista 2 (V1.3 ja V1.4)

Ennen sanan sanaa itse pelistä tai sen ajettavuudesta, annan varoituksen ettei tämä ole ihan perinteinen arvostelu vaan syvempi katsaus vuoden ajalta. Käyn läpi fysiikan perkaamisen ohessa myös omaa kehitystä simulaattorikuljettajana nyt käsiteltävän pelin parissa. Saatan heittää juttuja jotka eivät ole täyttä faktaa, vaan oletuksia joita minulle on syntynyt aikojen saatossa. Näiden varausten jälkeen voidaankin käydä itse asiaan. Automobilista 2 tuli markkinoille lopullisesti vuonna 2021. Sen pelimoottori ei kuitenkaan ole sama kuin edeltäjässään vaan parenneltu versio Project Cars 2:sta, joka käyttä Madness engine-moottoria. Hauskaa tässä on lievä Simbinin GTR/GTL-saagan geeniperimä, koska täälläkin arvostellun NFS: Shift- pelin tekijä tiimissä oli entisiä Simbinin työntekijöitä, mutta kun Sfiht oli mitä oli, aloittivat he Project Carsin tekimisen (Community Assisted Racing Simulator), josta siitäkään ei sitten simua tullut eikä oikein jatko-osastakaan, tämä on siis neljäs mahdollisuus, four is the charm, eikö?

                                   Imola 1:20 rajapyykki alitettu!                                                                                                   

Automobilista 2 sai ajomiehiltä huonon vastaanoton, yksi syy jonka takia itsekin jätin tämän aluksi ostamatta, koska siinä oli perusteellisiä puutteitä tasauspyörästön mallinnuksessa, esimerkiksi autot eivät yliohjanneet lainkaan kaasua keventämällä. Vaikutti siltä ettei mitään oltu opittu aiemmista yrityksistä. Loppuvuodesta 2021 tuli päivitys V1.3 jossa nimenomaan tämä tasauspyörästön ongelma korjattiin. Tässä kohtaa oli allekirjoittaneen aika astua mukaan. Heti ensimmäisellä testisessiolla valitsin radaksi tutun turvallisen Imolan ja autoksi vuoden -97 McLarenin, jolla eräs Häkkinen otti uransa ensimmäisen voiton Jerezissä. Hauska yksityiskohta tässä autossa oli tosielämästä mallinettu ylimääräinen jarrupoljin, jolla pystyi jarruttamaan toista puolta kerrallaan vähentämällä näin ollen aliohjaamista, tästä oli hyötyä myöhemmin, mutta palataan asiaan vielä. Olin siis vuoden päivät ajellut Assetto Corsaa saman aikakauden Williamsilla, Imolasta oli muistona hidas 1:24 alittava kierrosaika. Heti kun lähdin liikkeelle McLarenilla huomasin tuttuja piirteitä, mutta samalla myös hyvä palautteen pidosta niin etu- kuin taka-akseliltakin. Ääni maailma oli mahtava, jarrut kitisivät kylminä ja se V10-moottorin kiekuminen! Hetken kurvailtuani kelloon päsähti 1:21 alkuinen aika, siis yli kaksi sekuntia nopeammin kuin AC:ssa. Foorumilla oli aktiivinen keskusteluketju aiheesta jossa juuri samalla yhdistelmällä porukka hankasi Time trialia. Aloin päästä pian 1:20 tuntumaan, ja minua patisteltiinkin höylämään alle sen. Huomattuani virheet kahdessa ensimmäisessä shikaanissa, joihin jarrutin liian myöhään liian rajusti jolloin nopeus kärsii, muutin ajotyyliä. Nyt jarrutin pehmeämmin aikaisemmin jolloin sain reilun nopeuden läpi Traguardon ja Villeneuven. Vielä kun paahdoin riskillä ja pienellä loikalla läpi Variante Alta- shikaanin viimeisellä sektorilla, oli 1:20 alitettu. Se on aika jota pidetään hyvänä suorituksena Imolassa. 

Maailman ennätyksen ajaminen sai hymyn huulille                                                                                                       

Muitakin ratoja mm. Monzaa tuli kierrettyä, mutta Hockenheimissä oli tunnelma korkealla, kun nousin itse listan ykkössijalle, tekemällä silloisen maailman ennätyksen! Hockenheimin pääsuoralle tultaessa juuri tuossa aiemmin mainitusta ylimääräisestäjarrupolkimesta oli suuri hyöty. Tässä kohtaa lienee selvää että tämän pelin fysiikat tuntuvat sopivan omiin lapasiin, valtaosin siksi koska ratin antama palaute tulee ilman kummitteluja ja järjettömyyksiä, mitä Assetto Corsassa tuntuu tulevan. Nähtävästi AMS2 tukee paremmin meitä tavallisia tallaajia jotka ajavat hinnat alkaen- rateilla, omassa tapauksessa Thrustmasterin T300RS:llä. Säädöt autoille ovat vähintäänkin kattavat, josko pieni hämmennys tuli lukon säädöissä, jotka ovatkin ilmoitettu prosenttien sijaan ramppikulmina, näin ollen pienempi luku tarkoittikin kireämpää lukitusta. 

                    Monzassa yllettiin nopeiden kuskien joukkoon                                                                                  

Pieniä maistiaisia tulevasta, tai pitäisikö sanoa jo menneestä, saatiin keväällä 2022 kun peliin lisätiin kauden -22 F1 autot. Nyt siis kuvaan kuului avattava takasiipi eli DRS, ERS-hybridi-järjestelmä sekä maaefekti pohjalevyn kautta, joka toki enemmän passiivinen tekijä. Sykystä saatiin V1.4 päivitys, jolloin listat kierrosajoista tyhjenivät ja uudet tuulet alkoivat puhaltaa. Hyvin pian foorumilla otettiin vertailuja juuri em. autolla aluksi Hockenheimissa, kunnes siirryttiin Monzaan. Se minkä koin pirulliseksi alussa oli auton järkyttävä vääntö jo matalilla kierroksilla, mikä tarkoitti moneen kertaa tiskiin heitettyjä hanskoja ja jatkuvaa opettelua kaasun moduloinnin suhteen. Jossain kohtaa oppimista alkoi taas tapahtua, kun tulin sinuiksi voiman annostelussa oikealla nilkalla sekä 8-vaihteisen laatikon käytössä.

         Shikaanin kanttien ylitys on aina hieman mielenkiintoista...                                                                        

Yksi olennainen tekniikka oli trail brakingin lisäksi ehkä ei niin usein kuultu trail accelerating, jossa kaasua jätetään vähän päälle jo ennen hitaaseen mutkaa saapumista, tällä tavoin sai sutimiset minimiin, jotka muutoin pilaisivat kierroksen heti kättelyssä. Monzaan sain asiallisen 7. sijan leaderboradilla. Hauskaa oli tavallaan huomata miten paljon autossa on säätöjä myös moottorielektroniikan puolella, esimerkiksi moottorijarrutuksen voimaa pystyy säätämään akun käytön lisäksi.

                 Otetaan Lesmoon Bottaksen auto ja ajolinja                                                                                         

Monzasta täytynee mainita että oma aikani oli nopeampi kuin tänä vuonna todellinen paalupaikka-aika jonka Charles Leclerc ajoi! Se minkä laitoin merkille katsellessani oikean elämän kierrosennätysten in-car-pätkiä oli että Bottas käytti juuri samaa linjaa Lesmo-mutkassa jota itse hyödynsin, kun vastaavasti Hamilton ei leikannut sisäkanttia vaan jätti kauemmas leveämmälle mutkasta poistumisen. Tässä kohtaa olivat mietteet edelleen positiiviset mitä tulee ajomallinnukseen ja immersioon.

                            Imolassa kierrosaikojen taso on kovaa                                                                                         

Ennen pientä taukoa V6-hybridi-aikakauden Formuloista kävin vielä Imolassa verestämässä muistoja, josta sieltäkin jäi siedettävä kierrosaika käteen. Alkuperäinen tavoite oli saavuttaa 1:16 eli noin 4 sekuntia nopeammin kuin V10:llä, mutta kun tuo tavoite tuli niin helposti halusin rikkoa 1:16 rajapyykin, kunnes sain tasaiset sektorit ja 1:15,736 oli tosiasia. 

Ei-niin-rehellinen ykkössija, osa sanoisi "controversy"...                                                                                         

Testaus mielessä oli aivan pakko kokeilla 2001 kauden F1:siä, joissa mahtava V10-moottori, mutta myös luistonesto avustamassa. Taas satelee kehuja pelintekijöiden suuntaan, luistonesto ensinnäkin toimii kuten sen olettaisikin ja sen mukaan tullessa sytytystä katkova ääni on nannaa korville! Rata jolla fysikaanlakeja lähdettiin nälvimään oli Montrealin GP tutummin Gilles Villeneuve circuit. Auton jousitusta pitää säätää löysemmälle että saisi kaikki mehut irti niistä urarenkaista hitaissa mutkissa, välillä tästä seurasi toisen puolen renkaiden nouseminen ilmaan... Kaikista parhaimman kierrosajan lopulta tuntui saavan kun oikaisi epäreilusti viimeisen shikaanin. Jostain syystä tuota mutkaa ei ole onnistuttu korjaamaan ratasäännösten osalta, jolloin selkeästäkään oikaisusta ei kierrosta hylätä kuten muilla radoilla. Olkoon tämä nyt ensimmäinen risu AMS2:n laariin.

                       Monacossa kadut alkavat käydä ahtaiksi                                                                                         

Pian palasin taas tämän kauden Formuloihin, pieni kokeilu tuli ajettua Interlagosissa, mutta sitten piti kokeilla erästä maailman kuulua katurataa.

                                   Veitsen terällä ajaen ylsi sijalle 7.                                                                                         

Pian painettiin kasinojen ja hotellien edustalla Monacossa. Täällä näyttikin alussa että TOP10 jää haaveksi, välillä säädin ERS-järjestelmää jo pienemmälle kun meno oli yhtä sutimista. Pikku hiljaa palaset alkoivat silti loksahdella kohdalleen kun oikea nilkka herkistyi taas uudelle tasolle, jolloin hybridi-järjestelmän sai jälleen kääntää tappiin. Kaiteet vilahtelivat ohi oikealta ja vasemmalta, vedin omaan parhaan kaikille kolmelle sektorille, päästen lopulta peräti sijalle 7. maailman leaderboardilla.

                                             Käytetään sitten koko rata                                                                                         

Jotta tässä tulisi vähän arvostelua itse peliä oman ajon spekuloinnin lisäksi, voin sanoa grafiikan olevan kuta kuinkin karkkia jopa minimi asetuksilla.

                                   RSR on edelleen kiikkerä ajaa...!                                                                                         

Joulun alla T300 runkoon vaihtui pyöreä ratti, autoksi ilmajäähdytteinen Porsche RSR ja alkoi hupaisa heel&toe- treeni. Tutulla Imolan radalla en tehnyt autoon suuria säätöjä vaan keskityin hauskan pitoon. Perä tuntui luistavan niin kaasulla kuin nostamallakin sitä, aivan kuten tuon ajan "possun" kuuluukin tehdä. Tästä huolimatta kello tykkäsi ja pääsin hetkeksi 5. sijalla listalla, kierrosaikakin itsessään oli peräti 10 sekuntia nopeampi kuin AC:ssa ikinä! Tähän syynä on se mitä aiemmin kuvailin, autoa voi ajaa lähempänä pidonrajaa, koska sen oikeasti tuntee joka sitten näkyy kellossa.

                          Tunnin treenin tulos C-ryhmäläisellä                                                                                         

Halusin vielä jatkaa vanhanliiton autojen testiä, ja pitihän se C-ryhmän autoakin kokeilla. Olipahan mahtava tunne annostella kaasua valtavien turbojen herätessä, ahtoviive kun on synonyymi 80-luvun turbomoottorissa.

Kaksi rengasta valkoisenrajan sisällä, kaksi ilmassa                                                                                         

Helppoa ajaminen ei missään nimessä ole vanhoillakaan vehkeillä, riippuen jalkatyöstä saavat kädet käydä kuin kapellimestarilla konsanaan jotta menosuunta säilyy ilman kohtuutonta soutamista.

                                              Säädöt kattavat.. kaiken                                                                                         

Pelitunteja tuli vuoden aikana yli 130, kun Assetto Corsassa niitä on tullut 330 6 vuoden aikana, joten summataan lopuksi mietteitä. Tämän parissa viihtyy sehän on selvä. Ajaminen on vain niin loogista, kaikki mitä itse teet ja mitä palautetta FFB antaa tuntuu vetävän yhtä köyttä. Osa vannoutuneista simulaattorimiehistä ja -naisista vaikuttaa silti karsastavan AMS2-peliä, mutta kun heidän perustelujaan kuunnellessa tuntuu syynä olevan tapa jolla peli ilmoittaa pidonrajan saavuttamisesta, kuten vaikkapa yliohjaamisesta. Täytyy silti muistaa että suuri osa heistä ei ole välttämättä koskaan edes ajanut asfaltilla sivuluisussa, tuntenut rattiin yliohjaamista tai tehnyt kunnollista korjausliikettä, vaan heidän näkemys saattaa perustua muihin simulaatioihin. Toisaalta oikeanelämän kokenut kilpa-autoilija ei välttämättä koskaan aivan täysin sisäistä simulaattorin kuvaamaa yhteyttä virtuaalisiin pyöriin ja rataan, vaan luottaa oikeisiin tuntemuksiin jotka toimivat tosielämässä. Näkemyksien viidakko on laajamittainen, kuin sekin ettei makuasioista saa kiistellä. Nyt poikkeuksellisesti kiistelen sanoessani Automobilista 2:n olevan markkinoiden paras rata-autoilusimulaattori.

 

PLUSSAT

+Ajomallinnus

+FFB, joka OIKEASTI TOIMII

+Immersio

+Säädöt ja niiden aito vaikutus

+Äänimaailma kokonaisuudessaan

+Formula-autot

MIINUKSET

-Muutama madonreikä ratarajoituksissa

-Lisenssien puute

ARVOSANA

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor