Alkuun Viihde ja media Dirt Rally vs. Sebastien Loeb Rally EVO

Pitkään tätä saatiinkin odottaa, mutta nyt pureudun kahteen tuoreimpaan rallipeliin tupla-arvostelun muodossa, jossa asetan vastakkaiseen kukkotappeluun Codemastersin Dirt Rallyn ja Milestonen Sebastien Loeb Rally EVOn. Kummalla kaasutetaan voittoon, brittiläisellä tietotaidolla vai italialaisella intohimolla?

                                                            Pitkästä aikaa selkeät alkuvalikot

Vaikka nyt jätänkin Codemasters-lasit pöytälaatikkoon, aloitan silti Dirt Rallylla. Peliähän on hehkutettu aivan mielettömästi, ja arvostelijat ovat sitä ylistäneet simulaatioksi. Osan mielestä Richard Burns Rally on saanut seuraajansa. Heti alkuun valikot vaikuttavat lupaavalta, kaiken maailman exrteme-Ken Block-jonneilu on sivuutettu, ja valikko on suorastaan "mukavan tylsä", tuoden jopa nostalgisia tunteita vanhoilta Colin McRae Rallyn ajoilta, tässä kohtaa näyttää että vasta nyt jatketaan oikeasti suuntaan jota kohti piti kulkea jo kymmenen vuotta sitten. Pelistä, sen valikoista tarkemmin ottaen, löytyy lukuisia säätöjä ratin tärinäpalautteelle. Voidaan siis odottaa viimein kunnollista tukea esim. G25-rateille, aiempien on-off-kääntökulmien sijaan.

                                                                                   Focus raapii neljällä

Eikä tässä vielä kaikki, vaihteen siirtoonkin on lukuisia variaatioita, H-kaavio, joko kytkimellä, ilman tai ns. clutch override- ominaisuudella, jolloin kytkintä ei ole pakko käyttää, mutta sillä voi antaa potkun vetäville pyörille, kuullostaa yhä kätevälle.

                                                    C Kadett on tervetullut virtuaalisestikin

Autovalikoima on jonkin sortin pornoa sekin, löytyy 60-luvulta tähän päivään saakka kaikki "olennainen" rallin kirjavasta kalustosta, unohtamatta Opeleita, vaikka etusijalla ovat ymmärrettävästä syystä Fordit ja Lanciat. Tällä kertaa ei olla onneksi sorruttu apinamaisiin ohilinjan-bonus-autoihin, ei löydy näin ollen mitään drifting-Nissaneita tai rantakirppuja. Kaikki ovat vieläpä heti käytössä, ilman puuuduttuvia tahkoamisia.

                                                          Delta S4:n perässä savua, muttei tulta

Autojen äänet ovat tietyn asteinen sinfonia, ollaan menty oikeasti eteenpäin, ehkä vähän karrikoiden, mutta se on parempi vaihtoehto niille ampiaislaumoille, jonka päälle ympätty puhinaa. Autot ovat muutenkin täynnä kuolattavia yksityiskohtia. Ehkä ainoa miinus on oikeiden sponsoreiden puute autojen teippauksissa, joita Paul Coleman perustelee sillä, että osaan vanhoista logoista oli vaikea saada oikeuksia, koska kaikkia puljuja ei enää ole olemassa. Onneksi kuitenkin "oikeat värit" autoihin saa ladattua netin syövereistä, siinä kohtaa kun ne alkavat häiritä.

                                       Rallycross Fiesta kulkee vaikka perävalot edellä

Rallycross kuuluu pakettiin, eikä se ole ollenkaan huono juttu, hyppyrit, ilotulitteet ja muu skeitti-punk-meininki loistaa poissa olollaan. Sen sijaan radat ovat sellaisia kuin oikeassakin elämässä, kuraisia ja mutkaisia. Lisälenkki on otettu mukaan, joten taktikoimaan joutuu, pelkän rymistelyn sijaan. Vaikuttaa edelleen simulaatiolta tämä Codemastersin tuotos.

                                                                      Lancia 037 ja lupa luistattaa

Itse rallin erikoiskokeet on toteutettu järjettömän kauniisti, ja mukana ihan pitkää 10km mittaista osuutta, ja sprint-tyylisiä pätkiä. Varsinkin Ruotsin kohdalla on käytetty innovatiivisuutta, kun kuvaan astuvat lumipenkat, niistä voi ottaa vähän pitoa, paino sanalla vähän, sillä liikaa oikaistessa penkka kyllä imaisee kuskin autoineen. Joko tämä nyt voidaan jo julistaa simulaatioksi?

                                                                      Walesin EK:t käyvät kapeiksi

Kuten eräässä tämän sivuston artikkelissa kirjoitin, menee Dirt Rallyn fysiikka-mallinnus Rally Trophyn edelle, autot puskevat jarrutuksissa, lähtevät luistoon niin vastaheitolla, voimalla kuin jopa moottorijarrutuksella, mutta silti matkaa simulaatioon jää yhä jäljelle. Yksi ongelmista on sutiminen, älkää käsittäkö väärin vetävät pyörät sutivat kyllä kaasupolkimen painalluksesta, mutta mystisesti pito tuntuu palautuvan vedättäessäkin, eikä esim. 300 hevosvoimainen Sierra sudi enää kakkosvaihteella ja ongelma vaivaa muitakin takavetoautoja, mikä tekee niistä osittain epäloogisia ajaa. Nelivedoissa huolenaihe ei ole yhtä räikeä, mutta 90 asteen mutkissa ei voi aina luottaa, että auton saa kaasutettua suoraksi luistosta, kun pitoa yhtäkkiä onkin, jolloin keula hyökkääkin sisäkurviin. Toinen ongelma ajomallissa on kohta jossa pyörä tai pyörät irtoavat tiestä. Auto tuntuu tekevän kummia ilmalennon aikana, ja se ei kaadu katolleen tilanteessa missä niin oikeasti tapahtuisi. Kolmas ongelma saattaa kuullostaa enemmän yksityiskohdalta, silti täytyy mainita moottorien vääntökäyrien olevan pielessä. Ainoa muuttuja tuntuu olevan huipputeho, kierrosherkkyys ja kaasun vastaavuus ovat samankaltaisia riippumatta oliko turbo vai vapaastihengittävä moottori. Katsahdetaan seuraavaksi toiseen rallihurjasteluun...

                                                   Päävalikossa konsolikäännöksen makua

Sebastien Loeb Rally EVO on saanut todella huonoa ennakkoluuloa jo demon tullessa ulos. Ehkä tähän voidaan pitää syynä Milestonen aiemmin tekemää pahoin sössittyä WRC-sarjaa. Alkuvalikko antaa heti kättelyssä konsolikäännöshenkisen kuvan pelistä. Myöskin pelin toimimaan saaminen vaati kikkailua, johon sain vinkin eräältä foorumilta lueskeltuani. Pelihän tuntuu pyörivän todella raskaasti, ja viive ohjaimesta auton liikkeisiin on aika jäätävä. Syy on pelin päin honkia oleva pystypäivitys (engl. vsync), joka täytyy laittaa pois, ja säätää näytönohjaimen omasta valikosta, vasta sen jälkeen kannattaa yrittää ajaa rallia.

                                                                   Renault valmiina San Remossa

Vähän harmaita hiuksia lisää aiheuttaa myös, että autoista vain kourallinen on käytettävissä, ja loput täytyy ansaita uramoodin kautta. Se saattaa tuntua hieman turhalta niille jotka haluavat päästä ajamaan, opettelun sijaan. Toki autolista ei ole huono laisinkaan, ja parhaat ikonit löytävät tästäkin tekeleestä.

                                                                                                  Over crest!

Pelin moottoriäänet saattavat huonossa  mielessä säikäyttää, mutta saa niillä sentään vaihtohetket ajoitettua.

                                                                                    Hallittua sivuluisua

Entäpä graafinen ulosanti? Autot näyttävät ihan mukiin meneviltä, vaikka paikoin vaikuttaa että ollaan yksi sukupolvi jäljessä muita, ehkä jopa kaksi. Tämä pätee myös erikoiskokeisiin, joista mm. Suomen rännit ovat aika surullista katseltavaa, puuttuvine ojineen ja ulkoasuongelmineen. Olisiko tässä kohtaa aiheellista lyödä arcade-leima pelille?

                                                                          Suomen tilanne järkyttää

Toisinaan meitä lyödään ällikällä, tämä pätee nytkin. Osa erikoiskokeista vastaavasti tarjoaa haastetta, Walesin kuraiset sorapätkät ja Ranskan sateen kastamat serpentiinit alkavat tuoda valoa kuvaan.

                                      Käsijarrun jälkeen kuuluu oikaista oikea nilkka

Eikä tilannetta pahenna asiallinen ajomallinnus. Kaikki auton pitoon vaikuttavat tekijät tuntuvat loogisilta, ja kun autoon sekä itseensä oppii luottamaan, pystyy vetämään baanalla samalta pohjalta kuin simulaattoreita yleensäkin. Vaikea on kuvailla sitä tunnetta, tai sen palkitsevuutta, kun ajat ulos koko mutkan tasaisesti hallitussa nelipyöräluistossa, se täytyy kokea ajamalla, sillä siitä on kyse.

                             Ranskassa sateesta huolimatta auto pysyy hanskassa

Vaikka säädöt pelissä näyttävät vaatimattomilta, tuntuu ratin antama palaute siltä miltä pitääkin. Korjausliikkeet on luonteva ajoittaa, ja auton käytös on järkeen käypää myös pyörät ilmassa. Toki ennen nyppyä suosittelen sitomaan vähän vasemman jalan jarrutuksella, jos tavoitteena on muutakin kuin pelkkä ilmalento.

Molemmat tapaukset olisi tätä menoa tyypitetty, mitkä ovat lopulliset mietteet? Yhä vaikuttaa että se absoluuttinen simulaation valtikka pysyy RBR:n hyppysissä, mutta selvästi lähimmäs pääsee Milestone. Vaikka Dirt Rally tekee kaikkea kivaa, sen ajomalli ei vaan tarjoa sitä mitä realismin janoinen tosiharrastaja kaipaa, siinä on hyviä elementtejä, kuitenkin liian vähän. On arvattavaa ettei SLRE tule olemaan kaupallinen menestys, toisaalta ratin takana viihtyvä ei sellaista edellytäkään. Kaikki ei ole miltä näyttää, toiset tuntuvat paremmille, ja yksi voittaa, tällä kertaa Sebastien Loeb Rally EVO.

Dirt Rally

+Ulkoasu

+Äänimaailma

+Kalusto

+Yritys

-Fysiikkamallinnuksen puutteet

-Moottorien vääntökäyrät liian yhteneviä

ARVOSANA:

7+

Sebastien Loeb Rally EVO

+Rautainen ajomallinnus

+Ratin tuki

+Osa erikoiskokeista hyvin toteutettuja...

-...osasta pätkien toteutuksessa oikaistu

-Äänet

-Grafiikan olemus

ARVOSANA:

9

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor