Alkuun Palaa projekteihin Sivu 1 Sivu 2 Sivu 3 Sivu 4 Sivu 5 Sivu 6 Sivu 7 Sivu 8 Sivu 9

Focus Mk1 STW -04 "vähän maalausta"

OSA 8.

Tänään yritan puskea kaikkeaan kolme hyvin dramaattista päivitystä kerralla, voidaan siis autojen osalta puhua ihan kolmiodraamasta, joten annetaan Focukselle avaus vokaalit...

Projekti etenee uudelle sivulle ja mikä oudointa kuvaa tulee tuiti tavallisesta jarruremontista, joten mikä homman nimi? Vastaus on että hitommoinen jännitysnäytelmä! Focuksen etujarrut ovat pitkään tuntuneet tehottomilta ja jonkinlaisia varoituksiakin saatiin kun jarrut vinkuivat kertaalleen vaikka poljin oli ylhäällä.. Ajattelin että jos tällä vielä ajaisi vain koska renkaavaihdon yhteydessä totesin että paloissa on vielä pintaa huonoista uraisista levyistä huolimatta. Maanantaina ajelin Iisalmeen, tarkoituksena hakea mm. Omegaa varten kierteenkorjaussarjaa sekä muutakin. Sitten alkoi tapahtua. Risteykseen hidastaessa auto puolsi ensin voimmakkaasti oikealle kunnes tunsin toisen etujarruista menneen jumiin, auto hidastui risteyksiin aivan kuin jarru olisi painettuna. Motonetin pihassa kokeilin vasenta vannetta joka oli tulikuuma. Niinpä mukaan tarttui uudet levyt ja palat, sormet olivat ristissä vielä satuloiden kunnon suhteen. Koljonvirran kohdalla pysähdyin jäähdyttämään jumivaa pyörää ja ajattelin ajaa koko 40km matkan 5km pätkissä ettei sula paikat. Tunkkasin levikkeella kokeilu mielessä vasemman etunurkan ylös ja pyörää edes takaisin keikuttamalla jarru vapautui ihmeen kaupalla. Tässä kohtaa päätin ajaa koko matkan sittenkin pidemmissä osissa, mutta koskematta lainkaan jalkajarruun! Onneksi käsijarruhilppeet tuli vuosi sitten uusittua :-) Runnin kohdalla kokeilin taas ongelma pyörää joka oli pysynyt viileänä, joten matka jatkui tallille vaihteilla ja käsijarrulla tarvittaessa hidastellen.

Perille päästiin, vaikka hinausautokyyti ei ole kyllä koskaan ollut näin lähellä. Kuskin puolelta romut ulos, kuten käy ilmi molemmat jarrupalat halki keskeltä. Levy oli merkkiä Bölk, Autodocin halvin aikanaan, 150tkm sillä tuli nyt mentyä, joskin viimeiset 10tkm aika vaivalloisesti.

Pikainen putsaus ja voidetta väliin.

Vaikka satulat ovat alkuperäiset, liikkuivat männät kevyesti sisään ja nestepintakin nousi max-merkkiin säiliössä. Nyt olen viikon ajellut eivätkä pyörät enää kuumene ja poljintuntumakin on parantunut kun osat sai sisään ajettua. Tällä erää ei muuta kirjoittamisen arvoista ole Focuksesta, ihmeen bensapihi tämä auto kyllä on, mutta se ei taida olla tällä sivustolla olennainen seikka... XD

Draana jatkui sittenkin osaan kaksi... Jarru jumittui taas eikä auttanut kuin ajaa 40km tallille pelkän käsijarrun turvin. Ei auttanut muu kuin rempata vielä satulatkin. Kaikki liittimet sekä nipat aukesivat ihmeen kaupalla ehjinä. Satuloihin tuli uudet tiivisteet ja letkut vaihtuivat uusiin.

Ilmasin etupään onnistuneesti. Poljettuani männät iholle totesin ettei enää laahaa ja sama tulos 10km koeajon jälkeen. Tämä taisi tulla oikeasti kuntoon! Joskus paloista on kuulunut vaimeaa vikinää joten näytän ehkä viilaa niiden päihin vielä, mutta toistaiseksi ajo on maistunut.

Päivitellään nyt Focuksenkin tilanne... Palojen päät tuli suunnitellusti viilattua ja siihen loppui kitinät. Jarrut ovatkin toimineet mallikelpoisesti aina tähän saakka. Muutoin heinä- ja elokuu menivät lähinnä ajellessa, toisinaan Omegan korjauspeltejä sekä maaleja kuskaten :-)

Leimallakin kävin hylyn nappaamassa, tällä kertaa onneksi selvittiin vain heikolla käsijarrulla. Koska likimain kaikki olennennainen oli jo uusittu, päätin vaan kokeilla kiristää käsijarruvaijerinsäätöä hieman ja ainakin pihalla kokeiltuna alkoi ottaa terävämmin.

Ennen uusintanäyttöä päätin pestä auton.

Ensin huuhtelu painepesurilla, käsin harjalla autoshampoolla ja lopuksi taas huuhtelu.

Sehän siistyityi siedettäväksi.

Sisusta tuli myös putsattua.

Uusinta näytöllä kaikki meni kuten pitikin ja nyt on taas vuosi eteenpäin leimaa! Toistaiseksi tämä on jäänyt itsellä vara-autoksi, koska sain Omegan ajokuntoon, nyt onkin V6-Omegasta kiinni, jääkö tämä itselle vai meneekö myyntiin...?

Focuksen vuoden 2023 ensimmäisiä ajokilometrejä, kuvaa kyllä parhaiten päivitysotsikko "Burning hope", sillä paikat kävivät kuumina ja oikealta takaa kuului 70-luvun kitarasooloa muistuttava vinkuminen... Lyhyesti, taas on jarru hirttänyt kiinni, tällä kertaa takaa. Ajattelin ainaisena optimistina että varmasti kehintä vaan jumii, joten sellaiset kipaisin hakemassa, mutta kun purin rummun pois totesin sylinterin olevan totaalisen jumissa :-/ Tässä vaiheessa alkoi tuntua jo toivottomalta, eikä auttanut kuin hakea taakse vielä uudet jarrusylinteritkin. Vanhan sylinterin pulteista ei saanut millään otetta, joten nyppäsin jarrukilven lattialle ja hakkasin ½" E10- hylsyn kannan päälle, jolla tavoin pultit lähtivät ehjinä pois. Samalla kun aion vaihtaa jarruletkutkin, koitti toinen trilleri että meneekö jarruputki poikki? Ei mennyt, sillä suihkaisemalla parempaa irroitusöljyä ja antamalla napakan iskun avaimeen, aukesi nippa ehjänä.

Sitten vaan kasaamaan. Muiden uusien osien lisäksi tuli nyt uusi kehintä/automaattisäätö sekä uusi jarrusylinteri. Siellä olisi näin ollen kaikki uutta!

Tässä kohtaa oltiin jo valmiita ilmaamaan. Myös kuskin puolelle vaihtuivat samat osat. Ilmaus onnistui kuin tanssi imukannulla eikä yksikään liitos vuotanut koeajon jälkeen. Testattuani käyttöjarrut, säädin lopuksi käsijarruvaijerin järkevään kireyteen. Nyt ei enää kuumene kumpikaan takarumpu ajossa. Kuskin puoli ehkä aavistuksen nihkeämmin pyörii käsin kokeiltuna, mutta silti ei laahaa. Ennen tätä jarruhässäkkää piti lähteä reissuun, kun työkiireet alkoivat jo vähän hellittää, vaan näin ne suunnitelmat muuttuvat. Toivon mukaan seuraava Focusta koskeva päivitys on autonpesu ulkoa ja imurointi sisältä :-)

Focus sai kunnon testiajon sillä pääsin lopulta heittämään aiemmin mönkään menneen 400km reissun. Mittarikin pyörähti uudelleen kymppitonnille, kilometrit, ne ovat vaan numeroita... :-)

Autokin tuli pestyä, varsinkin kattoon oli pinttynyt jos jonkinlaista paskaa, mutta nyt se olisi taas puhdas kuten muukin auto.

Jarrupolkimen tuntumakin oli kokoajan uuden veroinen, eivätkä takajarrut kuumenneet lainkaan koko reissun aikana.

Muutenkin tämä on ajoltaan pirun napakka eikä todellakaan kalpene niille Focuksille joissa mittarissa 100-200tkm vähemmän kilometrejä! Tietysti tehoa saisi olla enemmän, sillä tämä tuntuu Omegan jälkeen hitusen laiskalta, vaikka bensapihi onkin.

Focus kävi konttorilla ja ainoa hylkäysperuste oli heikosti pitävä käsijarru. Ajattelin taas että kiristänpä vaijeria hiukan, mutta edelleen vasenpuoli piti alle kilon, tästäpä soppa syntyy sitten... Käyttäessäni rummut irti tutkimus mielessä huomasin että juuri ongelma puolella pieni vaijerinpätkä tarkemmin ottaen sen läpivienti pomppaa aina irti jarrukilvestä. Ostin jo uuden, mutta senkään kynnet eivät lukittuneet järkevästi kilpeen, joten lyhensin vanhan kynsiä. Tämän jälkeen vaihdoin vielä varoiksi jarrukengät molemmin puolin ja kaikki vaikutti hyvältä, ei laahausta tai muitakaan ongelmia. Leimaa yrittäessä kuitenkaan kumpikaan puoli ei pitänyt enää rullilla! Tämän johdosta vaihdoin koko keskimmäisen vaijerin, taas sitä kiriessä huomasin että vasen puoli alkaa vain laahata ja ottaa huonosti, myöskin vaijerinpätkä oli taas pompannut irti kilvestä... Vaihdoin sitten sen jo hankitun pätkän kuskinpuolelle jonka jälkeen antoi säätää normaalisti vaijeria, joskin vasen puoli seurasi 2 naksua jäljessä oikeaa. Testilenkillä vain oikealta puolelta jäi raita. Illan koittaessa järkeilin vielä että voisikohan olla yksinkertaisesti niin jotteivat tarvikekehinnät ole vielä siirtäneet uusia kenkiä tarpeeksi lähelle rumpua...? Silloin kokeilin sen viimeisen ässän pois hihasta. Nyppäsin ABS-sulakkeen irti, näin saan maksimi paineen takajarruille, jonka jälkeen otin reippaita jarrutuksia.

Hetken päästä kokeilen käsijarrua pihalla ja sehän heitti perän ympäri vasemmalta! Kumpikin pyörä menee nyt lukkoon. Seuraavana päivänä kävin konttorilla...

...leima tuli että heilahti, eikä heittoakaan puolten väillä ollut kuin 16% kun saisi olla jopa 70...

Päästöt jotka aiemmin otin jo konttorilla menivät ongelmitta läpi.

Auton pesin huolella ulkoa ja imuroin sisustan konttia myöden. Leimaa olisi nyt vuosi eteenpäin, mutta aika eikä mielenkiinto oikein riitä enää etuveto-Fordin ylläpitoon, joten tämä olisi parhaillaan myynnissä!!!

Alkuun Palaa projekteihin Sivu 1 Sivu 2 Sivu 3 Sivu 4 Sivu 5 Sivu 6 Sivu 7 Sivu 8 Sivu 9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor