Alkuun Viihde ja media WRC: Generations

Kaikesta huolimatta päätin sittenkin kirjoittaa tämän arvostelun tästä mielipiteitä jakavasta rallisimulaatiosta. Ennen kuin lähdetään pureskelemaan läpi mitä on tarjolla, haluaan käydä läpi muutamat varaukset aiheesta "minä ja rallisimulaattorit". On siis tunnustettava etten ole kovin nopea rallikuski ja jäin esimerkiksi Dirt Rally 2.0 pelissä yli 50 sekuntia 10km EK:lla kärkiajalle ja rallia ajankin simulaattorien osalta enemmän hauskapito mielessä enkä hampaat irvessä kuten vaikkapa edellisen vuoden puolella arvostelemassani AMS2:ssa. Koska pelissä eittämättä pääpaino on nelivetoisella kalustolla, sanottakoon että oikeassa elämässä olen ajanut tasan kaksi sivuluisua Torsen-nelivedolla, joten käytännön taustani kumpuaa takatevoisista autoista ja "nelivedon salat" ovat tuttuja minulle vain muista simulaattoreista. Varaukset olisi nyt pääpiirteittäin lätisty, joten käydäänpä vähän kiinni millaisen ensivaikutelman uusin WRC-peli antaa.

Eiköhän tuo driftauksesta jo menisi?                                                                                             

WRC-sarjahan sai alkunsa jo PS2-konsolilla tuolloin Evolution Studiosin toimesta, alussa ajo oli arcade-tyylistä reikä päässä menoa, ja soihan taustallakin uusinnoissa Feederin Hole in my head- kappale! Viimeinen tuon studion tekele oli WRC: Rally Evolved, joka oli selkeästi simulaatiomaisempi kuin edeltäjänsä. Tuli välillä viiden vuoden tauko kunnes Milestone otti haltuunsa uuden WRC-sarjan ja lopputulos oli arvostelijoita lainatakseni "lisenssi kuraa". Jossain saagan kuudennen osan korvilla uusi tekijä otti vastuun ja WRC:n yhdeksättä osaa kehuttiin paremmaksi kuin Dirt Rally 2.0:aa! Nyt kyseessä oleva WRC:Generations on siis peräti yhdestoista osa ja uutuutena aiempiin mukana ovat hybridi-tekniikkaa hyödyntävät autot. Pelissä oli alussa ikäviä ongelmia joista eniten puhutti kaasun mallinnus eli alta poljinliikkeen puolenvälin ei tapahtunut yhtään mitään, mutta tämä virhe onneksi korjattiin yhdessä päivityksessä. Sora ja lumi tuntuvat todella hyviltä ja auton tasauspyörästöt käyttäytyvät kuten niiden olettaisikin. Se missä mennään muiden edelle tulee ilmi hyvin Suomen erikoiskokeilla kun aletaan tulla hyppyjen yli. On valtava merkitys kuinka nopeasti, missä kulmassa ja millaisella kaasun käytöllä saavut nypyn laelle. Ilmalennosta voi tulla joko hyvin pelottava, hallittu tai ulosajoon johtava suoritus. Sama koskee jos auto meinaa mennä kahdelle renkaalle, on kuskistakin kiinni miten käy.

       Got a hole in my head!                                                                                                              

Asfaltilla ei ole sen enempää pettymyksiä luvassa. Pitoa on, mutta kun sen menettää niin saavat kädet käydä ja alkavat kaikki neljä pyörää sutia 500 hevosvoiman päästessä irti. Osa arvostelijoista haukkui käsijarrua ja sen mallinnusta, omasta mielestäni käsijarru toimii juuri sillä terävyydellä kuin sen kuuluukin toimia, sanottakoon tämä vaikka etuvetoautojen pohjalta, joita niitä sentään olen päässyt (lue: joutunut) ajamaan. Erikoiskokeet itsessään on hyvin suunniteltu, kallistukset ja muut yksityiskohdat on tehty huolellisesti. Pelihän itse asiassa näyttäisi luokattoman kauniilta, mutta oma kone alkaa olla jo sen verran heikkotehoinen että joudun tätä pyörittämään minimi asetuksilla. Äänet ovat sellaista keskitasoa vastaavasti.

                Lumella on liukasta                                                                                                         

Autoja on kattava määrä, mutta 2000-luvun jälkeistä nelivetokalustoa lukuunottamatta kaikki muu on enemmän sellaista bonus-sisältöä. Mikä sitten mättää? Pelissä on edelleen järkyttävä määrä bugeja, esimerkiksi ratin asetukset joutuu tuon tuostakin asettamaan uudelleen ja määrittämään kontrolleja. Kuten sanottua vanhemmat vehkeet ovat todellakin bonus-autoja, jotka mallinnettu väärällä kädellä, H-kaavio vaihteisto ja kytkin tuntuvat oudoilta, minkä johdosta huomaa hyvin pian käyttävänsä seqventaalista vaihteistoa. Lisäksi me tavalliset tallaajat jotka ajamme tätä pienitehoisilla tietokoneilla joudumme tyytymään todella epätarkkaan grafiikkaan ja törmäämään toisinaan näkymättömiin kiviin leikkaavalla ajolinjalla. 

      Jätetään leveäksi                                                                                                                     

Jokseenkin tuntuu että nelivedon ja tasauspyörästöjen mallinnuksessa WRC: Generations on Dirt Rallya edellä, mutta toisaalta siinä ei ole sitten takavetoista kalustoa ja sisältöä lähellekään niin paljoa. Laatu yleensä korvaa määrän, mutta sekin on suhteellista, jos kilpailijaa ollaan laadussa edellä vaaksan verran mutta määrässä virstan jäljessä, ei siinä paljoa pullistella. Vaikka uusin WRC onkin hyvä ajaa, ei se pysty keksimään pyörää uudelleen enkä minä syytä antaa kiitettävää arvosanaa.

 

 

PLUSSAT

+Ajomallinnus nelivetoisilla

+FFB

+Erikoiskokeet

+Hypyt

+Saa ajaa reikä päässä!

MIINUKSET

-Lukuisat bugit

-Vaatii tehokkaan koneen

-Vanhempi kalusto mallinnettu kehnosti

-Yleinen huolimattomuus lopputuloksessa

ARVOSANA

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor