Alkuun Palaa projekteihin Sivu 1 Sivu 2 Sivu 3 Sivu 4 Sivu 5 Sivu 6

Opel Omega b2 -01 2.2 16v "korjausta ja siistimistä"

OSA 1.

15.9.2019 Vielä päältä tunti puoleenyöhön, joten ehdin rustailla uusimman projektin alkusanat ja vähän muutakin.. Sattuman kautta löytyi järkevän haku matkan päästä b2-korinen Omega, manuaalivaihteistolla ja 2.2 litraisella rivi-nelosella. Huolimatta siitä että auton on "vain" classic- varustelutasoa, löytyy siitä automaatti-ilmastointia ja lukkoperä. Varmistin auton historian Trafilta, joka täsmäsi myyjän kertomukseen. Hintakaan ei päätä huimannut, joten ostettavahan tämä oli. 

Auto on koriltaan yllättävän siisti. Nosturilla tutkin myös pohjaa, helmat sekä lattia spot-on, ainoastaan runkopalkeissa oli pari pintaruostekohtaa, jotka kannattaa vuoden mittaan putsailla ja suojata. Takakaarissa on alkavaa ruostetta ja etupuskurissa pieni halkeama, joten koritöitä luvassa seuraaville kesille. Autoon on uusittu putkisto katilta taaksepäin, mutta olen silti ajatellut tekeväni mahdollisesti rosterista loppuputken, nyt kun TIG-välineet löytyvät. Muutama muu vika autosta tuli pantua merkille; edellinen omistaja oli korjannut käsijarrun leimalle kiristämällä vaijeria, jolloin kahvan liike on maksimissaan kaksi naksahdusta, näin ollen todellista vikaa käsijarrun heikkouteen ei ole korjattu. Myös aurauskulmat täytyisi edestä säätää.

Konepellin alta löytyy 2.2 litrainen (z22ex) Ecotec pata. Nämähän ovat surullusen kuuluisia kansi/kannentiiviste ongelmistaan. Kuitenkin vielä toistaiseksi nesteet pysyvät omissa kanavissaan. Tehoa tehdas lupaa 147 hevosvoimaa. Ikävästi osutaan vuosimallin puolesta Euro3- päästöluokkaan, joten vielä toistaiseksi, Saabin turboteniikkaa ei kannata alkaa tuonne väkertämään. Ensisijainen tarkoitus oikeastaan onkin kunnostaa autoa sekö höösätä koria tarpeen mukaan, ja jos rakennellaan niin tehdään huolellisesti, ettei mikää roiku tai kolise. Kaikki olisi silti taas tarkoitus tehdä itse

Ei muuta kuin ehostamaan!

Yksi auton vioista oli vuotava venttiilikopantiiviste, uusi tulikin mukaan kaupantekijäisinä. Varasin remonttiin yhden illan, koska purkutöitä joutuu tekemään hieman enemmän kuin vaikkapa vanhassa Sierran OHC:ssä...

Irroittelin pari liitintä ja jakokopan ylemmän osan. Huohotin letkuista oikein kunnolla pani hanttiin tuo tulipeltiä lähinnä oleva, josta oli vaikea saada otetta, kun kynnet olivat ahtaamalla puolen.

Letkut irti siististi saatuani, ruuvailin puolan pois, todeten että öljyä on näköjään vuotanut tulppien luo. Itse venttiilikoppa oli kiinni E-Torx- kantasilla pulteilla, joten pääsin viimeinkin käyttämään yli 10 vuotta sitten hankkimaani hylsysarjaa :-) Uusi tiiviste oli helppo asentaa, painoin sen uraan, minkä jälkeen koppa takaisin muut hilppeet perässä. Se jäi harmittamaan etten uusinut pulttien alle tulevia o-renkaita samassa rytäkässä, mutta eipä näy vuotavan onneksi, mitä olen jo autolla ajellut. Öljyt suodattimineen vaihdoin seuraavana päivänä tällä kertaa sisään Mobilin 0W40 litkut.

Auton on hauska ajaa, ja lukkokin puraisee kunhan kiihdyttään tasaisesti ja riittävällä vauhdilla hyökkää mutkaan, jolloin perä irtoaa. Auton tosin tuntuu hieman levottomalta yli 150 km/h nopeuksissa ja on hieman hermostunut pidon rajoilla, joten pyöräkulmat olisi hyvä tarkistella piahkoin. Positiivistä huomita tuntuu saavan Omega, jos vaikka tarkastelen öljyjä Prisman parkkipaikalla tulee heti joku juttelemaan jne.

Eiköhän tässä ole jo riittävät aloitus turinat projektille :-)

16.9.2019 Tänään otin työn alle käsijarrut. Nostin auton ylös, irroittelin lämpösuojista oikeanpuoleisen ja totesin että edellinen omistaja oli tehnyt juuri niin kuin arvelinkin, sillä vaijerin kiristintä sai löysätä monta kierrosta... 

Irroittelin satulan, saatuani levyn pois, ruuvasin sen taas paikalleen, ettei roiku jarruputken varassa. Opel Omega siis siitä hauska auto että käsijarru toimi täysin itsenäisesti rummulla eikä näin ollen vaikuta levyllä toimivan käyttöjarrun operointiin. Mistään asentaja ystävällisestä järjestelmästä ei oikein voida puhua XD

Kuten näkyy kengät aika kuluneet ja säätö ihan tapissaan/ulkona, joten ihan aiheellinen remontti. Vanhat jouset tulivat sentään voimalla pois...

...mutta uusien saanti takaisin sai hien virtaamaan! Olivat nimittäin 5mm lyhyemmät tarvikeosat, tosin ei ainakaan laahaa sen puolesta käsijarrukengät. Kuvassa remontti alkaa olla jo paremmalla puolen. Puolen tunnin lisä-ährääminen tuli säätöjä hakiessa. Tavoitteena että toppaisi seitsemännen naksahduksen kohdalla, kuitenkaan laahamatta. Alussa ei ottanut ollenkaan käsijarru, sitten kirin jo vaijeria, niin laahasi... Lopulta kahva alhaalla pyöri kevyesti ja otti suunnitellusti kiinni ylhäällä mitä ylämäessä testasin :-) Aurauskulmat pitäisi tosiaan tarkistella pian, eikä muutama kuvakaan autosta olisi varmaan pahitteeksi...?

29.9.2019 Flunssan toipilaana mikä onkaan parempaa, kuin kertailla Omegan kuulumiset. Aurauskulmat jouduin säädättämään vieraalla, kun jo toista kuukautta odoteltu kaapelia nelipyöräsuuntauskoneeseen, mutta autosta tuli kyllä hyvä ajaa! Aurausta oli ollut edessä 12mm suositellun yhden millin sijaan... Nyt pystyy rohkeammin pitämään autoa luistossa, koska ohjauksesta tuntee mitä tapahtuu ja minne ollaan menossa. Pitihän niitä huippujakin vähän hakea, Pielavedentiellä sain neulan 180:n kohdalle, jolloin tulikin juuri sopivasti ylämäki johon jarruttaa, etteivät ole painavahkon auton jarrut niin lujilla :-)

Viime torstaina auto lähti käyntiin pitkällä sahaamisella ja sytytti vikavalon... Ajelin silti valosta huolimatta Iisalmeen ja takaisin, päätin kuitenkin illasta siinä yhdentoista jälkeen tutkia pellin alta ns. helppoja vikoja. Periaatteessa epäilemäni osat sytytyskasetti, kampiakselinasennontunnistin ja nokka-akselinasennintunnistin ovat kaikki helppoja vaihtaa, mutta ovat pirun kalliita. Nokka-akselintunnistin, tarkemmin ottaen sen töpseli oli aivan tarjottimella joten kokeilin vähän nitkutella sitä ja painoin lopuksi kunnolla pohjaan. Auto lähti heti käyntiin ilman sahaamista, vaikka vikavalo edelleen paloikin.

Seuraavana päivänä valo sammui itsestään, luimme kuitenkin testerillä koodit, ja vikamuistissa oli "P0340 nokka-akselin asentotunnistin", joten tällä kertaa näppituntuma ja OBD2-järjestelmä paiskasivat kättä. Syynä saattaa siis olla ihan vain kontaktihäiriö liittimessä.

Nollasimme vikamuistin, itse asiassa avustava mekaanikko ja testeri näkyvätkin taustalla Volvon luona johon vaihdoin toissa viikolla pyöränlaakerin ja perjantaina vielä täytyi ABS-anturi uusia. Paluu matkalla piti jo vähän heittää perää risteyksessä sateen liukastamalla 27-tiellä, ja päätänkin päivityksen kyytiläisen kommenttiin: "täähän menee ihan kylki edellä"

8.12.2019 Näinköhän ovat olleet oikeassa mainostajat...? Vaan enpä mikään insinööri olekaan, joten leikki sikseen. Autolla tuli nautiskeltua lokakuun kosteista teistä, on se lukkoperän kanssa aika peto kurveissa, siitä ei pääse mihinkään :-) Vikavalo ja satunnaiset käyntingelmat vaivasivat edelleen, joten auto jäi hetkeksi tauolle. Nyt kuitenkin olen taas asennoitunut, että parrasvaloihin astutaan uuden vuosikymmenen alkaessa, joten pientä kartoittusta mitä laittoa ainakin on luvassa. Nokka-akselinasentotunnistimen tilasin jo merkkiliikkeeseen, ja takajarrusatulat aion kunnostaa, vaihtaa tulpat ja mahdollisesti 5w40 öljyt vaihtoon vielä kerran, koska en luota oikein 0w40:hin. Toki muuta tekimistä riittää myös, mutta tuossa ne kriittisimmät.

Aloittelin jo tänään! Ruuvailin hyväkuntoisen oloiset talvikiekot alle, hommasta tuli vain aika tuskanomaista, sillä tunkkia ei meinannut saada matalahkon auton alle ennen kuin hakkasin maasta jäätä pois auton ympäriltä.

Tuollainen potero piti kaivaa joka nurkkaan. Vanteet napsuttelin 110 Nm momenttiin (Autodatasta varmistettu) ja laitoin samalla jokaisen pultin kierteesen vähän kuparirasvaa. Huomatkaa että kymmenen vuoden tauon jälkeen minulla on autossa ihka oikeat pölykapselit! Samalla tutkin etteivät takajarut nyt aivan kohtuuttomati laahaa, vaikka muistelin niiden vähän ajossa lämpeävän (ei siten että kättä polttaa), tosin teen silti satularemontin taakse, koska palat loppu, ja viimeistään kun ne vaihtaa alkavat ongelmat... Akunkengän ymmärsin jo irroittaa marraskuun aikana :-)

1.1.2020 Hyvää uutta vuotta vaan kaikille! Tosin nyt turisemani remontti tapahtui jo 30.12, mutta tänään vasta omalla koneella raporoimassa miten meni... :-) Maanantaille luvattiin niin plussaista keliä, että ryhdyin remontti hommiin. Olin varaunut jo uudella nokka-akselinasentotunnistimella, venttiilikopantiivisteellä ja lämpimällä liimatuubilla sessioon. Irroittelin taas huohotinletkut jo valmiiksi, kunnes lähdin kaivaamaan itse tunnistinta esiin. Jakopanpultteihin pääsi käsiksi vielä järkevästi, vaan apulaitehihna oli tiellä, joten nappasin sen pois edestä ja merkitsin pyörimissuunnan. Kiristin vapautui suht. helposti 15mm lenkkiavaimella vääntämällä, vähän papua vaan kaivoi ulos ranteesta :-) Jakokoppaa piti enää paikallaan pinnapultti, jonka sain irti nätisi "kahden mutterin"- taktiikalla. Tässä kohtaa pääsin nokkapyörien välistä käsiksi E-Torx-kantaiseen pulttiin jolla anturi kiinni kannessa.

Vieläkään se ei tullut pois, joten sytytyskasetti irti ja venttiilikopan pultit myös, joista yksi jo putosi jonnekin.. XD Kun koppaa nosti vähän, mahtui anturi ulos poterostaan. Samalla pääsin tutkimaan miten tuo 3-napainenliitin aukeaa ilman väkivaltaa. Näköjään painamlla liittimeen päin. Seuraavaksi aloin kasata takasin etuosasta purettua nippeliä.

Tunnistin sujahti nätisti tilaansa. Johdon jätin irti hetkeksi yhä.

Saatuani apulaitehihnaa lukuun ottamatta edestä osat kiinni, päätin vaihtaa samaan konkurssiin jo hankitun tiivisteen venakoppaan. Puhdistin kopasta urat hyvin, ja uuteen tiivisteeseen tuikkasin liimaan "kaarten" nurkkiin edessä sekä takana.

Koppa kiinni ja pultit kireälle. Se pudonnut pulttikin löytyi auton alta (onneksi), joten sain kasata surutta loppuun saakka. Moniuraremmin ehkä uusin varoiksi, jos vaan löytyy hyllystä. Kuitenkaan ennen auton lyömistä käyntiin aion uusia vuotavan ohjaustehostimen letkun, täytyy nypätä malliksi nykyinen, niin saan toivon mukaan teetätettyä uuden jossain. Mikäli kaikki tämä onnistuu, uskoisin ensi viikolla edessä olevan suodattimen ja öljynvaihdon, tällä kertaa uudella propulla. Taakse hommasin käytetyt satulat, jotka vielä tutulla hiekkapuhalettavana, ne kasaaan sitten uusilla tiivisteillä ja maalaan jollakin kivalla värillä :-)

2.1.2020 Hyvää huomenta vaan, vaikka eilisen jutut vasta perjantai aamusta kirjoittelenkin, näin lomapäivänä. Heti auringon noustua, availin klemmarit letkulta, jonka jälkeen suuntasin Iisalmeen RK-huolto-osalle. Heiltä löytyi oikeansorttista letkua, ja hintaakin jäi alle 8 euroa osalle, koska en edes viitsinyt kysyä merkkiliikkeestä GM-merkattua osaa hintoineen... Fixukselta tuli haettua uusi moniurahihna, ATF-öljyä tehostimeen, öljynsuodatin sekä uusi proppu. Castrolin 5W40 Magnatec- öljyt löysin Tokmannista :-)

Iltäpäivästä lyhentelin letkua sopivaksi, ja klemmarit kiinni. Täytin säiliön oletettuun mittarajaan. Moniuraremmin löysi paikkansa ja kiristintäkin sain painettua riittävästi sisään pari ärräpään jälkeen kun keksi käyttää kahta lenkkiavainta pidentääkseni vipuvartta. Katselin pikaisesti kaiken olevan kunnossa ja mittasin akussa olevan vielä tälliä auton käynnistykseen.

Sehän lähti kerrasta! Vikavalokaan ei palanut. Mitä pihalla vähän kääntelin autoa, tuntui ohjaus todella kevyeltä, toki liukas pintakin auttaa, mutta varmaan sekin ettei ole vuotoa enää linjoissa.

Yksi juttua vielä, huomautan tosiaan kyseessä olevan otsikon mukainen kunnostusprojekti, ground up built- tyylisen urakan sijaan, mistä johtuen ihan Sierran tasoisia laajoja muutoksia autoon ei tule, vaan enemmänkin tavallisia remontteja sekä ylläpitoa. Auton on niin hyvässä kunnossa ikäänsä nähden etten halua ainakaan vielä sitä alkaa muuttelemaan esim. suositulle turbo-Saab-tekniikalle tms. Olennaista myös kunnolliset ja pitkäkestoiset korjaukset, hätä viritysten sijaan. Tehdään siis ihan hyvästä parempi ;-)

10.1.2020 Ensimmäinen viikko ja reilut 700km ajoa takana! Älkääkä edes miettikö että onko ollut hauskaa...! Tiistaina vaihdoin suunnitellusti nosturilla öljyt, suodattimen sekä uuden propun. Öljyä laitoin volkkaripuolelta opittuun tyyliin noin vartti alle tikun maksimin, ja eipä ole öljyä hävinnyt. Käsijarrunvaijerisra otin enimmät löysät pois, nyt toppaa auto 6 naksun kohdalla. Vikavalo ei ole syttynyt enää, ja auto toimii muutenkin moitteetta. Keskiviikkona ajattelin tyhjäillä vikamuistin yleismallin testerillä.

Muistista löytyi yhä nokka-akselintunnistimen koodi. Jännää kun yritin rekkarin perusteella saada auton tiedot niin tarjoaa Y22XE- pataa tähän, sitä jossa siis vielä vaijerikaasu, joten pitää itse valita moottoriksi oikea Z22XE. Sama ilmiö jos ostaa varaosia, jopa merkkiliikkeessä.. Joka tapauksessa tällä kertaa kävikin niin että loppui omat ATK-taidot enkä saanut vikaa pyyhittyä... Taitanee joku muu opiskelija saada itselleen asiakastyön aiheesta OBD-vianhaku :-)

Hiekkapuhaltajaltakin tuli infoa, että saattaisi tulevana viikonloppuna saaada satulat puhtaiksi. Jos jotain valitettavaa täytyy keksiä, niin... yksi pölykapseli oli klipsien osalta huonossa kunnossa, joten jouduin jättämään sen pois, ja nyt moni kanssa kulkija varmaan luulee kuskin takapyörää vararenkaaksi :-) Täytynee tutkia olisko omilta aiemmilta Opel-vuosiltani jäänyt jemmaan pöläreitä 15" vanteille. Äkkiseltään vaikuttaisi Omegan talviajo-ominaisuuksiin pätevän vanha sanonta, sama kuin Mk2 Escorttiin rallikäytössä, "niin kauan kun ei näe perää edellä sen saa aina pelastettua", ja perään imelä virnistys.

2.2.2020 Henlo everyone ja hyvää helmikuuta! Itse sain hyviä uutisia jo tammikuun puolella, kun hiekkapuhaltaja sai satulat tehtyä, suuret kiitokset tumpille! Perjantaina sain kaikki männät ulos paineilmalla kikkailemalla. Kahdessa männässä tosin oli ikävä lohkeama (toinen tuli itse tehtyä...), mutta tilasin jo uudet kun hintaa huimat 5euroa kappaleelle Autodocilla.. Ilmausruuvit tulivat yhtenä, samoin jarruputkenliittimet, joista toisen jouduin putkipihdeillä kiertämään pois :-) Nyt odotellaan osia, että pääsisi kasaamaan satulat ja vetämään jonkun irvokkaan värin päälle.

Autoa käytettiin vielä piuhan päässä, vaan olikin ihan itsestän jo hävittänyt vikakoodin nokka-akselintunnistimelta. Auton sähköhuolet eivät olleet silti ohi vielä. Tyhjäkäynnillä alkoi täristää aivan järjettömästi, vika paikallistui ilmastoinninkompressoriin. Yritin ECO-nappulasta sammuttaa, muttei syty edes valoa paneeliin. Sammutin hetkeksi koko lämmtyslaitteen ja tällöin tärinä lakkasi. Näköjään ilmastointia ja kompressorinmagneettikytkintä ohjaava elektroniikka ei pelitä täysin, sähkövika siis :-) Tilapäiskorjauksena nyppäsin piuhan irti magneettikytkimeltä, jolloin ei lähde enää kompura pyörimään mukana, vaan sen hihnapyörä on nyt vapaana. Onneksi talvea yhä jäljellä... Muuten autolla ajelu onkin ollut pirun hauskaa puuhaa! Opiskelijoiden 1.8T Audi A4 ei pysynyt lainkaan yliohjautuneen Omegan perässä vauhdin kasvaessa, takana tuleva porukka hämmästelikin kuinka auton perä ei meinaa pitää edes maantiellä. Mistäköhän se voisi johtua?!?

15.3.2020 Aiemmin latailinkin materiaalia hauskuttelusta talvikelillä, ja mikä parasta on video saanut positiivistä kritiikkiä tuttava piirissä. Niin hauskaa kuin se ajaminen onkaan, jatkui vaihteeksi myös auton kunnostus, oikeastaan vähän pakon sanelemana.. Viime viikolla voimakkaammissa jarrutuksissa (kun takapääkin tulee mukaan) poljin meni kivi kovaksi eikä mitään juuri tapahtunut ja sama kummittelu jatkui viikon läpi. Siispä hihat heilumaan.

Jo helmikuussa olin kasannut takasatulat uusilla osilla joten maalasin ne tarkoitukseen soveltuvalla alkydi-spraymaalilla, alle pohjamaali jota valmistaja suositteli. Levyt ja palat tilasin Fixuksen kautta.

Vasemman puolen tein ensin, ainoa asia joka vähän koetteli sitä uskoa, oli saada jarruputken liitin menemään satulan kierteille, joten kameran sain mukaan vasta oikealla puolen :-) Yllä siis lähtö tilanne. Jännää että levy ei ole tuon pahemmassa kunnossa, ja paloissakin se 7mm pintaa, toivotaan ettei turhaa työtä tule tehtyä sitten...

Kaikki tuli uutta, mukaan lukien nuo palojen pidikeklipsit- ja tapit. Naapurista tuli apulainen jarrujen ilmaukseen, ja ottaen huomioon kyseessä olevan ensikertalainen polkimen päässä, homma sujui hyvin! Poljin tuntui suorastaan Ford-tyylisen jämäkältä, enkä meinannut uskoa todeksi kuinka hyvät jarruista tuli maantiellä ajaessa, välillä innostuin niin paljon että kumit vingahtelivat ABS-järjestelmästä huolimatta :-) Vielä etujarrut täytyisi huoltaa, jonka jälkeen alkaakin olla jo turvavyönkuva rinnassa hidastellessa... XD Loppuun pienimuotoinen summaus ja vastaus pohdintaan "kannattaako satuloita kunnostaa kun kaupasta saa uudet?". Uusi satula pari kustantaa muistaakseni 200euroa, oma valjakko maksoi 45e ja hiekkapuhallus 10e. Uudet tiivisteet 28e, päälle pari mäntää 10e ja 20e maaleihin (joista riittää vielä etujarruillekin tavaraa). You to the math!

27.4.2020 Auto ollut huoltotauolla kolmisen viikkoa, mutta vasta nyt aloittelen korjailuja... :-) Ensimmäisenä toimenpiteenä oli saada putkiston vuoto kuntoon. Auton nostin back-yard-built-tyyliin vanhan valssin päälle, jotta mahduin avaamaan väliputken laipan ja yhden kannakkeen pultit. Takimmainen lambda oli niin tiukassa, että piti suosiolla irrottaa töpselistään johtoineen ja ottaa pakettina pois putken kanssa. Etummainen lambda lähti kyllä ihan avaimella.. Pakosarjan pultteja pelotti eniten aukoa, mutta ne tulivat kuitenkin ihan ehijnä pois. Ainoastaan yhden lämpökilven M6-pultin sain poikki pakosarjasta. Täytynee porata pois jämä, ja tehdä uudet jengat ennen kasausta. Alkuperäisenä suunnitelmana oli ottaa pakosarja ja väliputki yhdellä kertaa, muttei mahtunutkaan, joten taiteilin laipan neljä mutteria auki, ja otin väliputken alakautta pois.

Joustokappale tosiaan ehtoopuolella, mutta ilmeisesti edellinen omistaja on vaihtanut normaalia pidemmän kappaleen, koska vasemmalla näkyvä kannake meni oudosti joustokappaleen päälle, ja katalysaattorin päädyssä on siinäkin ollut mitoitus ongelmia, hitseissäkin olisi parannettavaa hieman... Mitä tutkailin kataloogeja kuuluisi tuon joustokappaleen olla 100mm pitkä, samalla vilkaisin mitä koko väliputki maksaa, wait for it, 399 euroa! Siksipä hommasin lääkkeeksi Fixukselta vaan uuden jouston 12 eurolla, ja orientoiduin käyttämään mielikuvitusta :-)

Saadakseni palikat istumaan uuden lyhyemmän jouston kanssa, tein ensin merkit kohdistamista varten, ja hitsasin soirot "jigiksi" pitämään tuota kannaketta paikoillaan siihen asti kunnes sen alle tulee uutta putkea. Olipahan rälläkkä lujilla kun piti puolen sentin paksuista hitsiä ajaa poikki XD

Jatkoin omalla 2" putkella joustokappaletta TIGillä, ennen siirtymistä pihatalliin ja Esabin ääreen.

Katin päädyn vedin siis MAGilla, hyvin tuntuu yhä sula juoksevan, vaikka olikin vanha lanka ja suutin.

Etummainen sauma jää kuvassa kannakkeen alle piiloon. Kun putkihitsit oli tehty, sulatin kannakkeen takaisin ja purin sitä tukeneet soirot pois. Ainoastaan nuo keskimmäiset saumat eivät ole omaa tekoa. Ihmettelyjen jälkeen sovitin putkea autoon ja kaikki natsasi kerrasta! Suihkin kuumankestomaalia pullon lopusta korjatuille alueille. Pakosarjantiiviste tulee vasta huomiselle, niin en vielä pääse kasamaan lopullisesti tätä autoon.

6.5.2020 Hyvää iltaa Opelisteille (ja toki Fordsiteillekin) ja kirjoittelenpa samalla viime päivien touhailuista. Pakoputkiston kasasin autoon päin, mutta pakosarjan ongelmaa ei pysty vielä korjamaan, joten hyväksytään pieni säksätys kylmällä koneella, muuten kyllä hiljeni pörinä ehjätyllä putkella :-) Yksi vika kuitenkin korjattu, joten edetäänpä seuraavaan kohteeseen, etujarruihin. Havaittavissa oli ajossa lievää tehottomuutta ja tärinää, joten levyt ainakin ovat kierot. Olen vaan kokemuksesta huomannut että pelkkien levyjen ja palojen vaihto vanhaan autoon on kuin heittäisi rahaa ilmaan, olennaista uusien osien kestävyyden kannalta ovat myös satulat, eivät pelkästään liukutapit, vaan itse männän liike. Tällä(KÄÄN) kertaa en osta uusia satuloita, ja varsinkin kun tämän ikäiseen autoon saa korjaussarjoissa uudet männätkin, niin tehdään nyt sitten eteen täysremontti, todellisessa D-I-Y-hengessä!

Ensin purin satulat pois autosta, ja tulppasin letkut, laittamalla M10 pultin banjo-liittimeen, tällä keinolla ei ainakaan valu pääsylinteri tyhjäksi remontin aikana... Kuvassa kuskinpuolen satula, joka ei ollut onneksi niin ruosteinen kuin...

...kartanlukijan puoli, hetkinen.. sehän tulikin jo puhdistettua! Hiekkapuhallus ei tällä kertaa järjestynyt, joten välineinä toimi rälläkkä teräsharjalaikalla sekä porakone messinkiharjakärjellä, kuten näkyy puhdasta saa tuollakin keinolla. Ruoste kyllä pölisi mukavasti, joten ihan aiheellista oli käyttää hengityssuojainta.

Ruoseesta vapautetut osat puhdistin vielä jarrukliinerillä, ennen pohjmamaalia.

Pintaan tuli sama sininen kuin takasatuloihinkin, itse asiassa kyseisestä urakasta jäi tähteelle maalit tähän hommaan.

Osien kuivuttua noin vuorokauden, alkoi pähkäily mäntien pois saamiseksi. Tulivat lopulta suunnitellusti paineilmalla, vaikka tiukkaa tekikin. Purettuani kanttitiivisteet sekä pölysuojakumit pois, puhdistin taas sylinterit. Puhtaisiin paikkoihin asensin ensin kanttitiivisterenkaat, joita kostutin vähän jarrunesteessä. Tämän jälkeen uudet männät ja pölysuojakumit tilaansa. Ilmausruuvitkin vaihtuivat tuoreempiin, vanhat joutuikin avaamaan putkipihdeillä.. XD Tähän asti käytetyt osat olivat luokkaa kymmeniä euroja, mutta kuitenkin niillä tulee olemaan suurin merkitys kestävyyden kannalta.

Purin pois vanhat jarrulevyt, levyä paikallaan pitivän kuusiokoloruuvin ammuin suosiolla pyssyllä auki, näin säilyy kanta ehjempänä omien kokemusten perusteella.. En kuitenkaan vain heittänyt uutta levyä tilaansa, vaan putsasin navan pyörivällä messinkiharjalla, varmistaakseni ennemmän ikää uudelle osalle.

Nyt sai kasata kaiken ja rasvata liukutapit. Palojen päistä viilasin vähän maalia pois, että liikkuivat kevyemmin. Ilmaus jäi vielä seuraavalle päivälle, muutaman muun pikkujutun lisäksi.

10.5.2020 Joka päivä vaan tuntuu tapahtuvan jotain! Jarruista polkaistiin ilmat pihalle, kuten etusivun otsikossa vihjaillaankin. Ilmjoa piti saada pihalle myös jäähdytysjärjestelmästä...

...koska ryhdyin vaihtamaan uutta termostaattia ja sen koppaa tiivisteineen. Vanhan pois saatuani, kaksi pultti piti peräti avata, puhdistin tiiviste pinnan 800-vesihiomapaperilla. Onpahan ainakin tarpeeksi hieno karkeudeltaan ja vesikin oli jo valmiina :-)

Uusi piti asentaan takaisin kieli keskellä suuta, sillä tiiviste on väljähkö urassaan ja putoaa helposti pois. Nesteet lisäilin koneeseen eikä pidemmälläkään koekäytöllä vuotanut. Annoin lämmetä rauhassa, mittari nousi 85 asteeseen, jonka jälkeen viisari tippui ja ylävesiletku oli lämmin.

Säädin vähän käsijarrukenkiä lähemmäs rumpua ja vaihdoin kesävalssit alle, toistaiseksi mennään vielä noilla GM:n muotopelleillä, painoa sanalla toistaiseksi... Pitihän sitä ottaa kuvaakin toki. Ajelin auton naapurin pellolle, kun oli sopivasti sängellä eikä upottanut. Uskoisin että ajokausi voidaan taas potkaista käyntiin!

12.5.2020 Ajokausi jatkuu taas... :-) Eilen otin auton ajoon, ja hauskaa riittikin vesisateessa ja nolla kelissä, mutta tänään tosiaan käväisin auton alla, piti liittää AC-kompuran magneettikytkimenjohto takaisin. Se kun ei onnistu yläkautta. Osaltaan tuleva kesä pakotti tutkimaan ilmastointia ja talvella havaittua tärinä ongelmaa. Töpseli siis takaisin, auto alas, jonka jälkeen pääsin testailemaan eri asioita. Kompura pyörii mukana tyhjäkäynnillä, alussa tyhjäkäynti vähän tipahtaa, mistä johtuu lievä värinä, mutta kuitenkin sitten tasoittuu. Laitan ilmastoinnin Auto-asentoon, ja painan Eco-nappulaa, jolloin kompura kytkeytyy vapaalle, kaikki näin ollen toimii ilmastoinnin elektroniikan puolesta. Tärinä ei ole johtunutkaan kompurasta vaan siitä että tyhjäkäynti ei nouse tarpeeksi, varsinkaan talvella, ja on siksi hieman ontuvaa. Nyt täytyisikin selvittää miksi tyhjäkäynti ei nouse riittävästi AC-kytkeytyessä...? Onneksi ongelma ei kesällä ole niin dramaattinen, ja mikä parasta kylmää tulee, samoin myös etummainen flekti on taas pelissä mukana, mikä sekin auttaa jäähdyttämään Ecotec-pataa kesän kuumilla.

 

                                                                                                                                                                                         JATKUU sivulla 2

Alkuun Palaa projekteihin Sivu 1 Sivu 2 Sivu 3 Sivu 4 Sivu 5 Sivu 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor