Alkuun Palaa projekteihin Sivu 1 Sivu 2 Sivu 3 Sivu 4 Sivu 5 Sivu 6

Opel Omega b2 -00 3.0 24v V6 "Sportimmaksi salooniksi"

OSA 2.

17.7.2023 GET UP!!! Maalauskausi avattu ja sitä rataa... Palautetaanpa sivusto tähän päivään ja tuodaan vähän lisää piristystä heinäkuun helteissä löhöäville autofanaatikoille. Harraste-Omegan kori kaipasi kipeästi ehostusta, koska aikaisempien omistajien toimesta ruostetta oli lähinnä peitelty ja korjattu välttävääkin kehnommin :-/ Yllä kuva kuskinpuoleisesta takaovesta. Päälle oli lätkäisty "jotain" maalia ja alla ruoste tehnyt ihan reiän oveen.

Sama kuvio toistui apukuskinpuolella, ja kyllä täälläkin oli reikä...

Etuovessa oli vain tiukkaa pintaruostetta.

Niin hullulta miltä se kuullostaakin, ei auttanut muuta kuin antaa jälleen katkaisulaikalle näiden kekkerien avausvokaalit ja saksia vauiokohta pois. Korjauspalan muotoiluunkin sai panostaa, sillä halusin säilyttää täysin tehtaan rakenteen estetiikkaa unohtamatta.

Toisella puolella selvisin vähän pienemmällä paikalla.

Päittäin hitsattu liitos olisi nyt hiottu. Päälle suihkin tilapäisesti halvinta 1k-maalia jota Tokmannista löytyi :-)

Myös apukuskinnurkkaan samat temput. Aikaa menikin palojen muotoiluun, mitoitukseen ja hitsaamiseen mukavat 5 tuntia!

Etuovesta otin vain kuitulaikalla irto ruosteen sinne huitsin Nevadan tienoille. Kaikista ovista ja lokarinalaosasta (jonka lähtökohdan unohdin kuvata) käsittelin fosforihapolla mahdolliset ruostehuokoset syvemmältä pellistä.

Kittaushommissa meininki oli etten säästele tavaraa, sillä rajoja ei saa tumman armottoman sävyn alta näkyä yhtään. Siksi kittaus jatkui reilusti yli hitsipaikan.

Kittiä meni kaikesta huolimatta yllättävän vähän, noin puoli purkkia, kaikkiin neljään paneeliin.

Sisäpuolen liima-/kittisauma piti hioa kokonaan auki puhtaaksi ruosteesta.

Etuovessa pakkelia ei paljoa mennyt, lähinnä hiontanaarmujen päälle sitä levitin.

Lokarissa oli tosiaan pintaruostetta, jonka ensin neutralisoin hapolla, alta kun tuli onneksi kovapelti vastaan. Tässäkin kittaus esteettisistä syistä.

Pohjamaalaukseen ja sitä edeltävään aikaan mahtuikin kiitettävästi sitä dramatiikkaa paikkaamaan ne Salkkarien kesätauon aukot... Kuriiri ensin hukkasi koko paketin jossa olisi ollut hiontaväri sekä pintavärkit. Paketti saapui sitten saapui päivien tuskaisen odottelun jälkeen kun kävin matkahuollossa kyselemässä että mikä tilanne. Ruiskutus alkoi tuttuun tapaan 2k-epoksilla, jota löytyi vielä purkin loppu, sen perään ainoastaan haihdutus, ja kolme kierrosta 2k-hiontaväriä selkään. Vedin todella märkänä ne kaksi epoksi kerrosta, tehden itselleni lisää työtä saamalla valumia oviin ja oikein neljä nököä lokariin... Tämä ei alkanut hyvin.

Lisäksi arkailin hiontavärin kanssa tehden aavistuksen appelsiinimaisen pinnan. Vähän oli siis vesihiontaa luvassa.

Alkuperäiset kittisaumat korjasin tehden liimauksen nyt pohjamaalin päälle.

Aloitin hiomaan valumat ensin ihan tasalle P600-paperilla ja lopuksi koko paneeli vesissä P800. Huomatkaa muuten samalla myös improvisoidut maalaustelineet :-)

Lokarista sain onneksi tasaisen, yksi pienehkö moka jäi aivan nurkkaan, mutta hyväksyin sen, koska ei paista silmään. Kaikki paneelit hinkkasin vielä kuivana harmaalla karhuntasssulla ennen pölyn poistoa.

Pihalla alkoi aurinko helottaa, joten olosuhteiden ollessa optimaaliset, ryhdyin rasvan poistoon tinneriin kastellulla rätillä asennoituen samalla ruiskimaan värimassan. Tällä kertaa heivasin ruiskun oman sihdin kokonaan ja suodatin erillisellä värisihdillä maalin jo kippoon kaadettaessa.

Ensimmäiseen kerrokseen vesimassaa säädin tarkoiksella kuivaksi viuhkan, toinen veto meni märkänä. Vähän aikaa aprikoin että vedänkö kolmannen vaiko en. Seitsemän minuutin kulutta päädyin ihan varmuuden vuoksi vetäämään kaukaa tehtävän pisarruskerroksen jotta sävy toistuu oikein lopulta. Se päätös ei kaduttanut.

Lakkaa meni yksi kerros kuivana kyntenä ja perään kolme märkää kerrosta oviin. Lokariin riitti yhteensä kaksi kerrosta, sillä vedin jo toisen vedon suht. hitaalla kuljetuksella.

Valmista tuli ja kyllä alkoi hymyilyttää! Rajoilta vedin teipit irti jo märkänä ettei käy sitä perinteistä jolloin maali irtoaa teipin mukana. Pilveilyjä itse väriin ei tullut eikä lakka valunut mistään. Homma ei kuitenkaan ollut suinkaan tässä, koska painavat ovet piti saada takaisin vielä autoon saranoilleen, mielellään ilman puolimetriä pitkiä naarumuja...

Vaikka hiki virtasi niin maan perk... onnistui pienillä kikkailuilla homma eikä oviin tullut naarmun naarmua. Kuten näkyy sävy täsmää todella hyvin muuhun autoon. Joku ehkä miettii miksi minulla on 15" talvipyörä vaihdettu eteen ja syy oli lisätilan saaminen lokarin etupuolelle ruiskutuksen ajaksi.

Tällä puolella riitti ainoastaan yhden oven maalaaminen. Aika lailla siistiytyi 20 vuotta vanha Omega, eikö?!?

Leimaa alkaa siis olla lähellä, mutta vielä pitäisi keksiä takajarrupalojen pidikejouset jostakin, jotka edellinen omistaja oli hukannut sekä säätää käsijarrukenkiä lähemmäs rumpua. Vaikken mikään Räikkönen olekaan, sanon silti että tästä on hyvä jatkaa!

29.7.2023 Totta se on, kutos-Omega leimattu ilman yhden ainoaa huomautusta! Sain itseasiassa vieläpä kehuja, sellaiselta tiukkana tunnetulta insinööriltä :-) Päästöt otettiin jostain syystä kuitenkin Euro3-normin mukaan, mutta eipä siinä, muistissa ei ollut vikoja, joten helpommalla näin päästään kun ei aina tiedä jos jokin pieni muuttuja sotkisi päästöjä tyhjäkäynnillä... Jarrut olivat aiheesta hyvät, puslia vähän jännitin, koska niitä en ollut vaihtanut, vaikka mihinkä ne olisivat kuluneet autolla jolla ajettu 100km edellisen leiman jälkeen.

On se mukava päästä tähän vaiheeseen.

Projektin piti alunperin olla vähän sellainen "quick flip", vaan eipä menneet asiat taaskaan kuten elokuvissa.

Koukku on kiva tällaisessa autossa jossa on sitä voimaa ainakin pienen kärryn vetoon :-)

Draamaakin oli alkuviikosta... Tarvikemallinen öljyntäyttökorkki ei koskaan mennyt aivan loppuun saakka järkevällä voimalla ja mikä hauskinta, päätti se irrota kesken ajon XD Sain onneksi kyydin tallille josta koppasin mukaan alkuperäisen korkin, joka meni kunnolla kiinni asti eikä ole tähän mennessäkään irronnut. Pakoputkienalkuosien päältä tosin käryää vielä vanha sinne räiskynyty öljy, joten leikkaan ehkä pois kokonaan lämpöpellit mikäli ei haju lakkaa. Eilen testailin flektejä, tulevaa hellettä ajatellen. Tässähän siihen on ihan oma liitin josta kaikkien kolmen ropellin pyörimisen saa kokeiltua. Kävi vain inhimillinen erehdys käden ja jomppausjohdon lipsahtaessa plusnastaan... Oikosulun seurauksena iso flekti ei pyörinyt enää ollenkaan ja vikavalo jäi palamaan. Nyt piti vain selvittää mikä sulake oli mennyt tai kenties rikoinko jonkin yksikön. Englantilaiselta foorumilta saadun tiedon perusteella sulake 29 ohjaa releitä joiden takana flektikin on ja sehän sieltä oli ainoastaan palanut. Kaikki palautui ennalleen uudella sulakkeella.

Vihdoin päästäänkin auton nykytilanteeseen ja tähän päivään. Kaikki pelaa teknisesti myös laatikko. Vaikka auton onkin avoimella perällä ei se kyllä ihan kauheasti haittaa sivuluisu puuhia sillä tehoa on, unohtamatta Omegan mainiota alustaa, joka siis sopii tähän tarkotukseen paremmin kuin hyvin. Edelleen jossain kohtaa haavena olisi tähän hommata se lukkoperä, sekä vaihtaa manuaaliloota nykyisen automaattiaskin tilalle. Tälle kesälle luultavasti hommaan vielä kumit 17" vanteille, jonka jälkeen auto alkaakin olla todella viimeisen päälle alkuperäisessä kunnossa. Myös Focuksen kanssa oli työntäyteinen viikko, mutta kirjoittelen siitä lisää tuonnempana.. Ajokausi Omegalla vaikuttaa nyt painottuvan loppukesään, täytyy ajaa siis kahden kesän edestä!

Sen sanon tähän lopuksi että mitään järkeähän tässä harrasteautossa ei ole koskaan ollutkaan, vaikka tarvitseeko näitä asioita aina sillä järjellä punnita...?

2.8.2023 Painepesuri heräsi henkiin uudella kahvalla... :-) Joten laitetaanpa harraste-Omega siistiksi!

Tein myös pienen väliaikatarkastuksen autolle, tutkin venakoppien ympärykset ja öljynsuodattimen eikä ollut merkkejä vuotamisesta. Lisäksi aiemmin pakoputkille räiskynyt öljy vaikuttaa nyt palaneen pois. Aavistuksen olin havaitevani jonkin hikoilun jälkeä lohkon takaosassa, voi olla öljyjäähdyttimeltä, mutta ei kuitenkaan vuoda maahan asti eikä ole paikat märkänä, joten en ole huolissaan sen osalta. Flektikin tuli testattua tositoimissa, moottorin lämpö nousi parkissa yli 90 asteen, jolloin alkoi humina käydä ja tultiin heti 5 astetta alas, mahtava homma.

On se vaan kauniimpi kuin ostohetkellä.

Kumeja en ole vieläkään saanut hommattua paremmille vanteille, joten täytyy kituuttaa noilla hirveillä tarvikepyörillä. Ilmastoinnista taitaa muuten olla kylmäaine vähissä eli sekin pitäisi käyttää huollossa jossain kohtaa. Muutoin ajo ollut yhtä nautintoa.

25.8.2023 Mitään suurempaa ei ole harraste-Omegan kanssa tapahtunut, muuta kuin ajoa ja sivuluisua :-) Kuitenkin päätin elokuun aikana pestä autoa myös sisältä. Aika ylellinen kabiini, eikö?

Imuroin myös kontin ja lattiamatot huuhdoin irrallaan painepesurilla.

Hauskaa on edelleen ollut, mutta yhden jäähdytysnestevuodon havaitsin ja näkyy flektinanturilta tiputtavan hieman. Ei mikään dramaattinen ongelma, vaikka toki aion ajokauden jälkeen kuntoon laittaakin. Kesähän alkaa olla kohta takana, joten kai tässä voi toivotella kohta hyvää alkavaa syksyä autoista kiinnostuneille ja mahdollisesti näitä minun projekteja seuranneille!

30.8.2023 Autollehan en ole mitään tehnyt, mutta kirjoiteenpa nyt hauskasta sattumasta tienpäältä, tai osittain sen päältä, sillä tuli heitettyä nimittäin hiekoille asti auton perä aavistuksen turhan rohkealla kaasunkäytöllä. Auto ei kylläkään pyörähtänyt nolosti ja kun paluu matkalla katsoin niin oli sisemmän puolen renkaan jälki asfaltissa siinä missä ulompi oli tehnyt rannun pientareen hiekkaiselle puolelle. Joten sanontaanko nyt vaikka että tuota leveämmin ei kannata kyseisessä risteyksessä enää mennä :-)

Sellainen aasinsilta äskeiseen että kyllä tämä todellakin kaipaa yhä sitä lukkoperää, jolloin kaasun voisi nostaakin hetkellisesti luisun aikana, nykyisellään se tarkoittaa että kaikki veto menee noston jälkeen vain sisemmälle renkaalle, mistä johtuen kaasun käyttö pitää olla suht. agressiivista luisupuuhissa. Automaattivaihteistoon olen pikkuu hiljaa alkanut tottua, oikeastaan tuntui oudolta eilen ajaa nelos-Omegaa ja jarruttaa oikealla jalalla...

Siinäpä sitä olisi takavetoautoa yhdelle kuskille!

20.9.2023 Tämä päivitys ei varsinaisesti kerro projektin etenemisestä vaan on pikemminkin summaus ajokauden loppuosiosta ja ajatuksista sen suhteen. Aloitetaan ehkä hieman epätavanomaisella kuvalla, sillä kutos-Omega kun sattuu olemaan koukullinen auto, niin kärryä perässä tuli mentyä eteen ja taakse. Tallin pihatieltä kaatui reippaasti puuta sekä pensasta joten risukuormia riitti pois vietäväksi asti. Kivasti jaksaa tuolla kuorma mukana :-)

Metalliromuja tuli niitäkin kuskattua pois ongelmajätelaitokselle. Kuvassa ollaan jo paluumatkalla, kuten tyhjä kärrystä huomaakin.. Tämä olikin viimeinen ajelu harrasteautolla, ei siis kovin eksoottinen kauden päätös, mutta ajamalla loppuun saakka silti.

Jottei koko katsaus ajokauteen ole pelkkää peräkärryn vetoa, pitänee laittaa edes yksi kuva risteyslähdöstä. Ottaen huomion kolmannen polkimen puutteen ja 225-leveän renkaan, voisi sanoa että kivasti sutii sisempi pyörä.

Ajokausi ja auto olisi nyt paketoituna. Miinuskaapelin irroitin akusta, että on sitten akkua seuraavallekin ajokaudelle. Tulevalle keväälle olisi suunnitelmissa pelkän kunnostuksen sijaan ihan päivityksiä autoon, joista lisää tuonnempana. Tästä se on taas hyvä jatkaa!

 

 

 

 

 

Alkuun Palaa projekteihin Sivu 1 Sivu 2 Sivu 3 Sivu 4 Sivu 5 Sivu 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor