Alkuun Palaa projekteihin Sivu 1 Sivu 2 Sivu 3 Sivu 4 Sivu 5 Sivu 6 Sivu 7 Sivu 8

Sivu 9 Sivu 10 Sivu 11 Sivu 12 Sivu 13 Sivu 14 Sivu 15 Sivu 16

Sierra Mk1 -86 "Group A"

OSA 11.

18.8.2019 Projekti ei etene paljoa joulukalenteria nopeammin, mutta kun summataan kahden viikon aikaan saannokset, niin jotain jää kerrottavaksikin... :-)

Takakonttiin asensin uudet kaasujouset, jotka tarkoitettu listan mukaan luukkuun "jossa spoileri ja pyyhin", on siis toivoa että jaksaa pitää kontin auki lasikuituisen siiven kanssa.

Siiven asnnus ehjä maalinpintaiseen autoon oli tehtävä kieli keskellä suuta. Teippasin ensin alueet jonne kiinnitysreiät olisivat tulossa, sen jälkeen poraus ja lukuisia koe sovituksia ennen kuin tyrkätään liimat vielä väliin. Ruuveina käytin ruostumattomia ja liimana valkeaa koriliimaa. Sehän alkaa jo näyttää ihan oman vision mukaiselta!

Sattuman kautta bongasin myynnissä olleen ZF-tehostetunhammastangon, joka lähtöjään cossusta, ilmoituksen mukaan siitä puuttui osia, mutta itse tanko oli välyksetön eikä vuoda. Itselläni oli jo ennestään yksi ohjausvaihdesarja, missä tanko vuoti, kuitenkin siitä saisin tähän puuttuvat osat, joten ostoon meni.

Tein pikaisen pintaremontin osalle, puhdistin liat pois, laitoin uudet raidentangot ja raidentangonpäät. Sisäpäihin laitoin kierrelukitetta. Itse ongelma muodostui hieman yllättäen hammastangon suojakumeista, sillä varaosaliikkeen koneet eivät tunteneet koodia tehostettuun versioon jossa sisäpää n. 55mm halkaisijalla. Kuinka ollakaan Fiat Bravassa ja Puntossa sattuu olemaan tähän tankoon käyvä kumi, joten Grande Italiaa tähän autoon :-)

Ennen autoon asennusta mittasin että on molemmilta puolilta yhtä paljon esillä hammastankoa, ja tein tussilla merkit pinioinin akseliin. Ratin lukitsin kabiinin puolelta suoraan. Ensin työnsin nivelakselin rattiakseliin päin, jonka jälkeen vasta akselin hammastangonpinionin booreihin. Molempiin kiinnityksiin laitoin vähän kierrelukitetta pultteihin. Itse ohjausvaihteen kirin etupalkkiin momenttiavaimella ohjetiukkuuksiin.

Kaikki isoimmat jutut alkavat olla tehtynä, seuraavaksi täytyisi etsiä uusi 2.0 Blackrop Zetec-moottori.

17.10.2019 Vai niin, sehän on kaksi kuukautta edellisestä päivtyksestä, ja itse asiassa nytkin kirjoitan jälkiraporttia viimeisistä väkertelyistä kilpurin parissa. Tuli äkillinen päähän pisto tehdä uusi versio vesikiskonlaipasta, TIGillä. Ajatuksena saada hieman kompaktimpi paketti. Leikkelin tutusta 3mm tavarasta itse laipan sekä muut tarvittavat palaset. Ainoastaan päätyjen kaaret tein halkaistuista turvakaariputken jämistä :-)

Riittävät virrat masiinan ja sula juoksemaan. Varsinainen hitsaus meni ihan kohtalaisesti, mutta hyvästä jigistä huolimatta laippa veteli yhä ihan pirusti...

Voi olla että heppasin turhan kevyesti kapistuksen tuohon jigiin tai sitten täytyy vain tehdä paksummasta materiaalista laippa...? On vähän auki uskallanko tuolla kasata tekniikan vai kokeilenko vielä tehdä evo 3 version, mutta jääköön se mietintään, sillä olen jo sulkenut tallia hitsauskaluston osalta. Tällä rakentelukaudella edettiin vähän hitaammin, osaltaan siksi koska työn alla pyöri parhaillaan neljä autoa! Kuitenkaan tämän ajokuntoon saattaminen ei ole välttämättä enää kaukana, talven aikana täytyisi etsiä uusi 2.0 moottori, jolloin nykyinen 1.6 versio jää jigiksi. Paljon on siis jo haasteita takana, vaikka edessäkin niitä odottelee, mutta tästä sitä taas jatketaan!

16.4.2020 Valmistelin rakentelu kauden aloitusta vesikiskonlaipan tiimoilta, tuo evo2-versio oli kiero kuin banaani, joten siitä kannata alkaa veistämään suoraan ei sitten millään. Leikkelin ja valmistelin osat jo maaliskuun puolella, mutta kun olin virallisesti aloittamassa TIG-kolvi kädessä uutta rakentelu kautta, niin en montaa hitsiä ehtinyt vetää niin koneesta katosivat virrat... Onneksi tässä olikin 24kk takuu, joten hermoja saattaa kiristää, muttei kukkaroa. Lähetin siis koneen huoltoon paikkaan josta sen ostinkin. Odotellessa tein Focukseen jakopään ja myös tästä Sierrasta tutkailin takajarruja, niistä vielä lisää myöhemmin, ettei meni paketti sekaisin tässä kohtaa vielä :-)

Tänään sain iloisia uutisia ja matkahuoltoon olisi saapunut kone takaisin huollosta. Muuntaja oli kuulemma mennyt, mitä tiedustelin jo aiemmin. Siispä vähän myöhässä päästään aloittamaan rakentelukausi 2020.

Turn it on a again, turn it on, turn it on again!

Tällä kertaa tosiaan vedin laipan ihan hitseillä kiinni jigiin aiempien heppien sijaan. Ensin kolvasin koko tuon yläosan irrallaan, ja sitten pätkissä laippaan, kunnes koko keksintö oli ympäriinsä hitsattu. Aina voi mussuttaa jostakin, mutta ainakin kone toimi moittetta!

Laipan uuden version saikin irroittaa jigistä rälläköimällä sitä kiinni pitäneet hitsit auki ja tarjomalla pari napakkaa iskua. Olin ensin antanut kappaleen toki jäähtyä kunnolla.

Kuten näkyy pinnasta tuli kohtalaisen suora. Saattaa olla että käytän tasohiottavana varoiksi vielä, vaikkei banaani enää olekaan tämä Evo3-versio, tai sitten laitan nykyisellään kiinni. Vaikka kevät vähän yskien teettelee tuloaan, niin tästä sitä jatketaan ähräilyjä!

23.4.2020 Cock-up, lock up, look up eli ensin munattiin, sitten jumiuduttiin ja lopulta katse olikin ylöspäin! Oli nimittäin pientä edes takaista säätöä takapään jarrujen kanssa. Toki muuttujia taka-akselilla ja sen jarruilla on paljon, koska sekoitukseen tulee 4 eri Fordin osia, mutta mielestäni kaiken oikein kasanneena alkaa jo otsasta loppua raavittavat kohdat.. Varmistin aiemmin että levyt ovat pohjassa eivätkä uudet pinnanpultit estä niitä asettumasta. Kokeilin myös pyörittää ilman jarrupaloja pyörää ja pyörikin paljon kevyemmin, näin ollen jarrut hankaavat vastaan. Tänään sitten päätin vielä tutkia yhden jutun, ja päädyin inhimillisen erehdyksen jäljille, koska männän ura ei ollut suorassa, eikä osunut siten jarrupalan nystyrään, tämän seurauksena pala työntyy tiukkaan levyyn, vaikka mäntä onkin aivan pohjassa. Ne kun käänteli oikein, alkoivat pyörät taas pyöriä normaalisti. Autoakin jaksaa työntää yhdellä kädellä tallissa, aiemman kokovartalolla-vaakasuorassa-tyylin sijaan :-)

Seurailkaahan myös Opel-projektia, alkaa nimittäin tapahtua yhtä jos toista kevään aikana ;-)

3.5.2020 Aivan vapulle ei päivityksen aihetta saatu aikaan, mutta sen jälkeen kylläkin. Sain jo viikolla ajatuksen koskien öljypohjaa. Rakentelin tosiaan jo aiemmin turbon öljynpaluulle liitännän ja samalla koneeseen mallailessa paljastui ongelma... Olin irroittanut hihnapyörän hetken mielijohteesta, nyt kun katsoin suoraan edestä, huomasin että etukaari on ö-pohjassa liian väljä, koska tiivisteen pystyi vetämään sormin pois, vaikka pohja oli kiritty pulteilla lohkoon. Välillä pohdin liimavani vaan runsaammalla määrällä sumpun paikoilleen, kunnes ideoita alkoi syntyä...

Kuten vihjailtua alkuperäinen kaari oli esteettisesti ihan pätevä, muttei käytännössä tulisi toimimaan, joten leikkasin sen ja palan etuseinää mukaan pois. Vanhaa kaarta käytin sapluunana, josta piirsin ensin tussilla viivan peltiin, ja siitä sitten piirsin samaan linjaan uuden leikkausrajan, joka oli noin 2mm sisempänä. Tämän jälkeen valssasin kaaren soiron 1,5 pellistä ja heppasin sen uuteen etuseinän palaan johon kaarelle oli aukko jo sahattu. Sovitukset osoittivat uudet mitat oikeiksi.

Niinpä TIG-hurisemaan ja uusi osa kiinni! Tulihan siitä vähän silvottu kotikutoisen näköinen tekele, mutta vähemmän työtä kuin tehdä koko pohja uusiksi.

Nyt on tiukkasovitus etukaaressa, eikä heilu tiiviste. Vuodot täytyy vielä ponnistaa, jonka jälkeen suihkaisen vähän maalia pintaan.

Enempää ei parane tallilla kuvaillakaan ennen kunnon siivousta :-)

23.7.2020 Kylläpä on pitkä aika menty päivittelemättä sivuston pää-projektia... Osaltaan siksi että olen saanut hyvin vähän aikaiseksi, sillä en ole VIELÄKÄÄN löytänyt moottoria tähän. Onneksi kuitenkin aina jotain tekemistä huomaa, kun oikein keksimällä keksii, nimittäin takaahan puuttuu hinauskoukku. Uudeksi sijoituspaikaksi tulee oikea takarunkopalkki, ongelmaksi muodostui, kuten arvaatte, korkeus. Palkki kun on puskuria miltei 13cm ylempänä, niin ensimmäinen homma oli tehdä pudotuslaatikko itse koukulle. Muutaman olennaisen mitan otettuani, piirsin koukun luonnoksen paperille, suunniteluun käytin siis aikaa vartin verran :-) Leikkelin palaset 2mm levystä, sitten pääsinkin jo hitsaamaan.

Ahtaita nurkkakohtia lukuunottamalla TIGillä hitsamiinen on yhtä nautintoa.

Ulkoreunat vedin yhteen vaan sulattamalla ilman lisäainelankaa.

Koukun rälläköin pois vanhasta varapyöräkotelosta, joka sekin yhtä tallessa tallin lattialla.. Tämän vedin kiinni MAGilla suuren raon vuoksi, muutoin olisi ollut melkoinen täyttöurakka.

Runkopalkkiin kiinnitystä varten tein vastakappaleet, jotka siis sujautan palkin sisään. Käytännössä palat 3mm levyä joihin hitsattu M12-mutterit.

Kaikki valmista! Itse laatkkoon tein reiät tuonne leveämmälle puolelle, keskilevy on vähän toiseen laitaan sijoitettu juuri siksi että jää tilaa tehdä reiät. Päälle ajattelin sivellä valkeaa Hammeria. Jännästi tästä projektin sivusta on muodostumassa jonkinlainen hitsauspäiväkirja... :-)

22.5.2023 Hyvät hyssykät, Sierra- projekti jatkuu taas kolmen vuoden tauon jälkeen! Jos tarkkoja ollaan olisi tämä päivitys hyvinkin voinut tulla jo 2020 kesällä, kaupat tein silloinkin 2.0 blacktopista, mutta homma toimi vain siihen asti että sain maksettua moottorin... Itse moottoria ei koskaan kuulunut, joten ei auttanut kuin marssia poliisilaitokselle ja ilmiantaa tämä huijari. Myöhemmin syksyllä tämä kusipää saatiin kiinni, koska oli huijannut kymmeniä muita, mukaan lukien autoalan yrityksiä, joten siltä osin oikeus voitti. Ensimmäin moottori joka jäi jigiksi paljastui 1.6 pikkulohkoksi :-/ Ainaisiin kusetusyrityksiin ja ihme romunkauppaajiin kyllästyneenä päätin ostaa moottorin purkaamolta, että onnistuisi kerrasta tai tässä tapauksessa kolmannesta. Perjantaina tein kaupat ja jo tänään moottori saapui tontille. 

Nyt osui oikeaan! Piti ihan lohkon kyljestä varmistaa asia :-) Nyt sitten alkaa Omega projektien jälkeen pähkäily tehdäänkö vielä yksi peltinen öljypohja vai muokataanko Silvertopin alumiinisesta tähän sopiva...?

Alkuun Palaa projekteihin Sivu 1 Sivu 2 Sivu 3 Sivu 4 Sivu 5 Sivu 6 Sivu 7 Sivu 8

Sivu 9 Sivu 10 Sivu 11  Sivu 12 Sivu 13 Sivu 14 Sivu 15 Sivu 16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor