Alkuun Palaa projekteihin Sivu 1 Sivu 2 Sivu 3 Sivu 4 Sivu 5 Sivu 6 Sivu 7 Sivu 8

Sivu 9 Sivu 10 Sivu 11 Sivu 12 Sivu 13 Sivu 14 Sivu 15 Sivu 16

Sierra Mk1 -86 "Group A"

OSA 5.

7.10.2015 Lokakuisia kuulumisia luvassa, vaikka itse auton työstö onkin tauolle jäänyt, ja talli alkaa olla "paketoitu" talvea varten. Tämä kaikki tuli vähän jopa itselle yllätyksenä, kun alun perin idea oli jättää ohjausvaihde vakioksi. Sunnuntaina selailin nettivaraosaa, ja havaitsin Sierraan myynnissä olevan tehostetun ohjausvaihteen, johon tuli pumppua lukuun ottamatta kaikki mukaan. Soitettuani välittömästi myyjälle, sain hinnasta melkein kolmanneksen tingittyä, joten tähän Sierraan tulee kuitenkin nyt nopea tehostettu ohjaus! Sitä en osaa sanoa, että onko minusta tullut ns. uudenkoulukunnan driftaaja jonne, mutta toisaalta kovempia kaarre nopeuksia ajatellen varmasti aiheellista nopeuttaa ohjausta ja sitä kautta korjausliikkeitä. Pyörien kääntökulma pysyy kuitenkin Sierra-tyylisenä hyvin minimaalisena, joten ehkä tästä ei tule liian helppo ajaa ja uskallan jatkossakin olla samassa huoneessa vanhanliiton miesten kanssa tulematta kolkatuksi... :-)

Kun sanoin kaiken sisältyvän mukaan tarkoitin myös tätä nivelakselin pätkää, joka hyvin monelta uupuu, joten pitäisi olla pulttaa-kiinni-muutos kaikin puolin ohjauksen osalta. Itse pumpuksi olen kaavaillut Opel Astran sähköistä, joka sopii tähän teettämällä letkut välille. Paksumpi etuvakaaja saattaa olla kiikarissa, mutta siitä juttua tuonnempana. Jatketaan ideointia...

15.11.2015 Mitään maata järisyttävää ei ole tapahnut, mutta jälleen löytynyt tarpeita tulevalle rakentelukaudelle. Kuten kuvaa kertoo hommasin Cosworth-tyyliset helma- ja kaari- levikkeet. Tämä tarkoittaa myös sitä että kaikki korin muutokseen tulevat osat on nyt haalittu! Siiven, maskin ja takapuskurin luovuttaa iS- replica, joka joskun tullaan palauttamaan takaisin ns. pappa-lookiin. Vaikka nyt projektien puolella on hiljaista, niin koetan kertailla Suoravaihde-osuudessa niitä mielenkiintoisimpia tapahtumia ja mietteitä. Kannattaa siis aika ajoin käydä sivustolla.

16.12.2015 Pitkästä aikaa tätäkin hyvä syy päivittää, joten kirjoitellaanpa ennen kuin loputkin Ford- harrastelijat alkavat suunnistaaa Tähtien sota- hömpän ensi-iltaan... Suunnitellusti Burtonilta saapui kaksi pakettia, kuvan mukaan tuli ns. kynäjouset, joissa siis korkeus ja jäykkyyssäätö, tai kuten edellisen vuosikymmenen puolella Tuning- väki sanoi, "täysin säädettävä alusta" :-) Joka tapauksessa tämä motivoi vahvistamaan tukivarretkin sen kourun osalta.

Kerta auto madaltuu tulee etupäässä eliminoida väärät pyöräkulmat, ja siksi hommasin tulivarret joissa camber- säätö ja sisäpäässä uniball- nivel. Etupää kaipaisi oikeastaan enää 28mm vakaajan, kenties joku rohkea sellaista tarjoaa vielä? Niin, mitenkäs taka-akselin säädöt? Sinne tulee ensi kesänä niin ikään camber- muunto, josta tulee selkokielinen raportti tuonnempana.

Ohi ja yli aiheen, latasin Steamin puolelta Dirt rallyn, joten loppuvuonna 2015 kunnioitetaan perinteitä, peliarvion muodossa! Myöskin saatan kirjoitella pidemmän tarinan virtuaalirallin historiasta, joten huolehditaanpa, että nettiyhteys on toimintakunnossa ;-)

31.1.2016 Enpä olisi itsekään uskonut, että kirjoitan tällaisen päivityksen, mutta kuten edes mennyt Paul Young laulaisi: "because the times are chancing fast". Niin ne ajat todellakin muuttuvat nopeaan ja tämä suuntaus sai alkunsa, kun laitoin kokeilu hengessä ostoilmoituksen Nettivaraosa.comiin, ja kahden viikon jälkeen tarjottiin 2.0 litraista mustakantista Zetec- moottoria 20km etäisyydeltä talliini nähden. Tänään hain kotipaikkakunnalta peräkärryn lainaan, kun en viitsinyt naapuria vaivata :-) Liki 300km ajamisen jälkeen olin tarkalleen ottaen klo. 19.30 tallin pihalla Black top- koneen kera!

Öljypohja näissä on kaksiosainen, ja aika näyttää sopiiko tämä Sierraan muokkaamalla vain tuota alempaa?

Tuossa tekstissä vaan on sitä jotain...

Syitä OHC:n hyllyttämiseen on monia ja ne kaikki johtavat kustannuksiin. Ensinnäkin kansityöt ovat laahurinokkaiselle "taunus-moottorille" aivan järkyttävän hintaisia, kuin myös koneistukset alakertaa myöden. Toisena tulee osien hinta, jolloin koko remontoinnin hinta kipuaa äkkiä kolmannelle tonnille, vaikka kasaisi kaiken itse. Ja kolmentena oikeastaan vastakohta aiemmalle jonka moderni Zetec tarjoaa, on kestävyys, vähät koneistamossa teetettävät työt sekä halvat osat. Tunnustettakoon sekin, etten myy pois autosta irroitettua OHC-konetta, koska aion joskus ehkä siitäkin vielä tekniikan leipoa, mutten tähän projektiin... Eiköhän tässä herännyt jo mietittävää tarpeeksi...? :-)

5.2.2016 Zetec siirtyi talliin ja olipahan melkoinen punnertaminen.. Peräkärryn sain tuotua n. 3 metrin päähän tallin ovesta, jonka jälkeen homma jatkui aivo- ja lihasjumpalla. Ensin moottori kärrystä penkan päällle ja siitä levyjen päällä nitkutellen tallin ovelle. Lopulta Black toppi oli onnellisesti katon alla. Kävin myös silmäilemässä Mondeon korjausopasta Tokmannin hyllyllä, mutta päästyäni viimein oikealle lehdelle huomasin että kyseinen opas käsittelee Silver Top- versiota... Jottei menisi ihan kirjastokäynniksi ostin sentään sieltä Lasolia :-) Moottoria tullaan tutkimnaan lisää ja alan piahkoin ihmettelemään noita reaktiotankoja, joten tämä projektikin alkaa taas heräillä.

10.2.2016 Huomattavan pitkän tauon jälkeen on motivaatio alkanut palailla aika tuntuvasti, ja kun kelikin plussan puolella, aloin valmistelemaan etupäätä ja mallailla mm. reaktiotankoja. Koko ruletin piti pyörähtää käyntiin etuakselin paikalleen nostolla, mutta yhtenä pakettina sitä en takaisin yksinkertaisesti saanut, vaikka se sellaisena pois tulikin... Päätin sitten irroittaa tolpat, mutta jostain kumman syystä olka-akselien liitoksesta, tuloksena sisään katkenneet pultit, tiedossa porausta tuonnempana.. Hetken kelailtuani taakse päin, hoksasin ottaa tolpan irti pallonivelistä, ja tämän jälkeen palkki oli helppo tunkata paikalleen ja tolpat ruuvailin perästä. Reaktiotangotkaan eivät aivan keljuilematta menneet, koska korinkiinnityskorvakkeiden reiät eivät olleet kohdallaan, joten päätiin vinguttaa molemmista sitä ylempää alaspäin, näin ne pysyvät samoissa linjoissa runkopalkissa. Pohtiessani kiinnitystä tukivarsiin, löysin itseni Googlen ääreltä, ja jälleen valkeni "uutta". Pusla jää pois ja reaktiotanko kiinnitetään ns. suoraan vakaajankohdalle. Niinpä kaivelin puslat pois, mutta eivät menekään reaktiotangon holkit edes tukivarteen... Melkein 2mm liian ahdas kyseinen kohta! Hain hollille ne säädettävät tukivarret ja niihin kylllä nuo holkit mahtuivat menemään. Itseasiassa toisessa Sierrassahan oli vähän ongelmia saada juuri vakaajanpusla Delphi- tukivarteen, kun taas varsiin jotka tilasin Ralluracelta, puslat suorastaan sujahtivat, eli eroja näissä on! Meininki oli toki vain mallaus vaiheessa käyttää vanhoja tukivarsia, mutta em. ongelmien vuoksi täytyi korkata jo nyt nuo uudet säädettävät. Tästä päästiinkin seuraavan muuttujaan, kun kyseiset varret ovat Cosworthiin tarkoitettu, täytyi apurungon reiät suurentaa 12 millisiksi. Vihdoin alkoa olla valoa tunnelin päässä...

Tukivarsien sisäpäät holkkeineen sain tilaansa asettamalla nivelin sisään pinnapultin ja naputtelen hyvin varvosti meisselillä sekä vasralla holkkeja apurngon reikien kohdille. Loppukasaus oli suoraviivaisempaa, mutta huomautan ettei pultteja ole kirrattu vielä lopulliseen tiukkuuteen, vaan osat ovat jiginä että saan hahmoteltua vakaajalle uuden sijainnin. Kuten luvasta näkyy, ei yhtään puslaa enää ole etutuennassa, vaan koriin ja palkkiin mennään uniball-nivelillä.

Vanhoista kumipuslista irtosi sopivasti holkkeja, joita saan uusiokäytettyä vakaajan ja koiranluiden kiinnitys operaatiossa.

Näin tältä erää, ja edelleen, kyllä tästä kilpuri vielä tehdään...

14.3.2016 Pitkästä aikaa auton vakava rakentelu jatkuu taas, ja aloin tosissaan käydä tuon vakajaan uudelleen sijoituksen kimppuun. Luvassa kohtalaisen pitkä raportti, joten varatkaa ehjä tukevahko tuoli ja hakekaa mieluisa asento, nyt mennään...

Hommaa hankaloitti se että esim. nelosryhmän-Escortteihin näitä muutoksiahan on tehty paljonkin, ja niistä löytyi jokunen kuvanto, taitaapa Burton jopa myydä valmiita ratkaisuja, mutta kun kyseessä on Sierra A-ryhmän höystein, niin käytettin vetisivakaajaa, joka oli vielä kiinnitetty sisemmäs tukivarteen eikä reaktiotangon päähän, joten en löytänyt suoraan ohjeita valmiiseen ratkaisuun, koskien omaa vakaajaa. Luvassa siis sovellusta ja sävellystä.

Viikkoja sitten tein aihioita, "koiranluun" kinnitykseen, mutta kun aloin sovitella uniball-niveliä pyörät linkkuun käännettynä, meni kaikki sitten uudelleen mietintään. Loppuratkaisu näkyy kuvassa.

Toinen otos. Ossi Oikarista kevyesti siteeratakseni, tämä on tosiaan kuin sveitsiläinen kello eli yhtään turhaa asiaa tässä ei ole. Koko keksintö tulee reaktiotangon päään kiinni tukivarren etupuolelle, tuosta 10mm reiästä läpipultilla. Itse nivel on sijoitettu todella alas jotta se mahtuu paikalleen, ja nuo viisteet tein, koska raidetengonpää kolahtaisi muutoin korvakkoon.

Yksi kriittinen vaihe oli saada korvakot itse vakaajalle tehtyä runkopalkkeihin. Nyt ei valittavasti muuten ole kuvaa Sierran alkup. tuennasta tähän yhteyteen, mutta sivun alussa näkyy vakaajan entinen sijainti ja samoin iS-replican osiossa. Niin, kiinnityspisteen sijoitus oli haastavaa, kun korkeus ja pituussuuntainen etäisyys vaikuttvat mm. siihen mahtuuko pyörä kääntymään ja ottaaka raidetangonsuojakumi vakaajaan. Jossain kohtaa osaset alkoivat mahtua liikkumaan sovussa, joten hitsasin tuollaiset sisentävät "laatikot" runkoaisoihin. Nuo pystyyn tulevat pääty levyt hitsasin molemmin puolin runkoon ja tuohon päälle laitoin jäykisteeksi levynpalan.

Kauko otantaa "vakaajan vaihtoehtoisesta sijoituksesta", kuten Englannissa sanotaan.

Vakaajan päistä otan pienen pätkän pois, niin iskarinalapää ei kolhi siihen.

Samaa toisesta kulmasta ja apukuskin puolelta. Ainakin 14" aluvanne mahtuu pyörimään, mutta paljoa ei ole pelivaraa!

Layout-tyylinen- kuva. Kuten ehkä saatoitte huomata, on rakenteissa esim. vakaajankorikiinnityksissa vastaavasti säätövaraa ja luonnollisesti koiranluissa, joten pienia siirtoja tuolla pystyy tekemään yhä, jos tuleekin tungosta. Mitä tutkailin, niin panin merkille, että halkaisijaltaan suurempi vanne mahtuu pyörimään paremmin, kun pieni peltivanne vaatisi melkein spacerit.

Nyt olisi taas kevään ensimmäiset asentohitsaustreenit hoidettu, mutta yritän pikaa pikaa päivitellä tänne myös erästä toista vireillään olevaa juttua, joten stay tuned.

17.3.2016 Heti aluksi jatkan vielä edelliseen liittyen, että pieniä viimeistelyjä tulen tekemään ja vakaajankiinnityksistä leikkaan vähän ylimääräistä rautaa pois, jota työvaran vuoksi jätin. Samoin hitsaan varmaankin nuo koiranluunkorvakot holkkiin reaktiotangon päässä, jottei pultti rasitu. Pieniä hienosäätöjä siis...

Seuraavaksi jälkiraportti toissa viikolta, aiheesta ei tule nyt kuvia, koska tätä sivua seuranneille varmasti tuttua materiaalia luvassa. Koska toivon mukaan autoa pääsen joskus vielä kasaamaan, niin aloin uudelleen  miettiä taka-akselin, tarkalleen ottaen lukkoperän, tilannetta. Perä on se 7½" viskolukollinen, mutta annoin siitä 108mm tumpit vaihdossa vuosi sitten, ja siitä lähtien olen etsinyt 100mm tunppeja, että löytyisi vetoakseleita helpommin jatkossa. Fordin viskolukollisissa perissähän vasen tumppi on pidempi ja oikea lyhyt, ja itselle olisi kelvannut kunnosta riippumatta vaikka neliveto-DOHC-Sierran perä, luovuttamaan osat. Aika ajoin sopivia murikoita putkatelikin myyntiin, mutta hintaa oli enemmän kuin kokonaisella 4wd Cosworthin taka-akselistolla... :-/ Selailinpa maanantai iltana Tori.fi- sivustoa, ja myynnissä oli nelivetoisen Sierran perä! Soittelin myyjälle, mutta luuria ei nostettu, joten oletin ilmoituksen vanhentuneen. Onneksi olin kuitenkin väärässä, myyjä soitti seuraavana päivänä ja teimme kaupat pienen tinkimisen jälkeen! Keskiviikkona osa saapui, ja kävin purkamaan pois itselle tarpeellisen samantien. Illalla itse perä ennätti jo myyntiin Nettivaraosa.comin puolelle :-) Tumpit tosiaan kävivät tuohon isompaan murikkaan, mutta ovat sen verran lyhyemmät, ettei lukkorenkaita enää saa paikalleen, kuitenkin luotettavan lähteen mukaan riittää että tulee booreiltaan vaan tasauspyörästölle. Mitä vielä? Sunnuntaina perälle saapui ostaja, 5-pyttyisellä Audilla, ja taas tehtiin kaupat. Hetken päästä ostaja soitteli, ettei löydä lukkoa, mutta olikin sitten vaan tulkinnut väärin, koska viskoyksikköhän on siinä isossa vetopyörässä (engl. crown wheel), eikä tasauspyörästön ympärillä kuten levylukossa. Sellainen tarina :-)

21.3.2016 Viimeisin tallisessio meni tehden pieniä hienosäätöjä, joten seuravassa sekä kuvaa että tarinaa tutuista kohdista...

Runkopalkkeihin tehdyistä kannakkeista leikkelin turhan pois puukkosahalla. Menee muuten 3mm teräkseen kuin voihin, vaikka maksimi vahvuudeksi teräpaketissa suositellaan 2,5mm... :-) 

Selvyyden vuoksi näytettäköön vähän ajatusta miten runkopalkkiin mentiin, vähän matkaa piti vetää yläpienaa.

Vakaajatankoa lyhensin suunnitellusti ja tein nuo holkit asettamaan koiranluun yläpään. Kuvassa pyörät käännetty puoleen väliin sädettään, jolloin iskarinalapää on lähimmillään vakaajaa. Muutama milli tuonne jää. Osa varmaankin pohtii mikä on tilanne sisäänjoustossa auton ollessa tassuillaan? Tuo vakaajan kulma on kaiken a ja o, koska se määrittää miten rengas, raidetangonpää ja iskari mahtuvat elämään. Jotta tuo kulma säilyy, täytyy koiranluita lyhentää ja siihen on säätövaraa, tarvittaessa löytyy uroskierteinen nivel, jolla saa riittävän lyhyeksi tuon. Myös vakaajan kiinnityksiä pystyy toki vinguttelemaan, mikäli tarvetta.

Linkkuun käännettynä ei myöskään ole liikaa tilaa 14" vanteella, kuten tuosta ehkä pystyy päättelemään, mahtuu suurempi vanne "paremmin" pyörimään.

Otanta vielä kokonaisuudesta. Kaikki hankaloituu vannevalintoja myöden, mutta ajettavuuden takia täytyy kärsiä XD

Seuraavana olisi sitten luvassa oven ja lokarin irrotusta. Kartanlukijan ja kuskin ovet kun vaativat molemmat uutta peltiä.. Sitten yllättäviä uutisia, olen yhä jatkanut iS-replican tutkimuksia, joista niistäkin saattaa tulla lisä tarinointia! Näillä mennään.

27.3.2016 Vaikka etutuentaan oli nyt löytynyt hyvä "preset", oli se taas purettava kaikkineen pois, jonka hoitelin eilen. Tänään tavoiteena silmissä kiilsi saada kuskin etulokari yhtenä irti. Homma alkoi irroittamalla kuskin ovi, joka kävi helposti, kun sidoin liinan pätkällä oven karmistaan turvakehikkoon, ja kömmin toiselta puolen sisälle ruuvaamaan saranojen mutterit pois. Tämän jälkeen kytkin irti johtosarjan oven sisältä, jonka jälkeen sen sai nostaa sivuvarastoon. Tämähän alkoi helposti! Pian alkoi sitten se huumori olla koetuksella, porailin lokasuojan pistehitsit auki, aluksi ihan työvaiheesen tarkoitetulla poralla, ja sen mentyä poikki, jatkoin tavallisella... Kun olin mielestäni porannut jokaisen pisteen auki, aloin kokeilemaan josko lähtisi liikkeelle ja eihän se edes hievahtanutkaan. Tässä vaiheessa pajatauko oli paikallaan ja pohdin mm. että ehkei peltiytöt olekaan oma juttu...

Pienen huilin jälkeen alkoi taas korvien välissä rätistä. Tein 1,5mm pellistä taltan jolla pystyn varovasti kampeamaan mahdollisesti ruostuneet saumat auki, eikä tarvitse pelätä tekevänsä vauroita koriin, kun tuollainen ohut taltta antaa sitten periksi, jos tuleekin kovaa vastaan. Tunnin ehkä pidemmänkin aikaa tallissa kävi vasaran pauke, ja "taltalla" sain lopulta konetilan sauman auki, jonka jälkeen alkoi taas tuntua harrastus omalta :-)

Viimein lokari irti ja pääsin tutkimaan mitä alta paljastuu. En tiedä olenko itsekeskeinen, mutta eikö tuo kori näytäkin todella kisaiselta tästä vinkkelistä?!?

Alta tosiaan odotetusti paljastui ruostetta, jota ei olisi pystynyt putsaaman loksun ollessa tiellä. Apukuskin puolella ei näkynyt ruostettää lähelläkään tätä kohtaa, joten siellä selvitään pienemmällä työllä.

"One fender removed, iihoo"

Hitsasin kyllä ruostevaurion tästä, kuten aiemmalla sivulla näkyikin, mutta ainakin pintaruostetta on jäänyt muuallekin.. Olisiko kuitenkin syytä vaihtaa kokonaan uusi korjauspelti tälle puolelle?

Tulipahan pienestä taas suurta, mutta pääsiäisiä ja hauskaa paastoamista vaan muillekin harrastajille!

11.4.2016 Suojakaasupullon palauduttua talliin pääsin jatkamaan vasemman etunurkan työmaata.

Ensinnä laikkasin vauriokohdan yhtenä pois, jolloin pystyin käyttämään sitä sapluunana uudelle korjauspalalle. Samalla putsasin aiemmin tavoittamattomissa olleet pintaruosteet pois niin kuitulaikan kuin terasharjakärkienkin avuin. Selkeinpiin paikkoihin suihkin jo sinkkiä.

Aika ruosteista. Takuulla olisi ollut huono sijoutus jättää tuollaista lokarin alle. Seuraavana muotoilin korjauspalat tämän avulla. Käytin takuulla vähintään tunnin mitoituksiin sekä mallailuihin, mutta toivoin vaivan näön kannattavan. Tähän astinen tapahtui siis sunnuntaina.

Hypätään reaaliaikaan. Homma meinasi kipata rähmälleen jo alku senteillä, kun kone ei työntänyt lankaa vaan sylki sen solmulle syöttöpyörän läheltä kerta toisensa jälkeen. Spiraali päätti ottaa loparit, mutta onneksi itsellä oli vielä vanha tallella, joka ei varsinaisesti ollut rikki. Vaihtelin sen kolvinletkun sisään ja alkoi taas lanka kulkea. Jotain hyötyä on hamstrata kaikki roju :-) Pääsin heppaileman korjauspaloja. Ensimmäiset 3 sentin välein tehtävät täpit linjasin kaikki magneetilla. Varmistin vielä linjaukset vanhalla pois leikatulla palalla. Kaikki näytti olevan kunnossa.

Seuraavaksi hitsasin aimo annoksen vaakatasoista päittäispalkoa ja nurkkaliitoksen tuohon ylemmäs. Vähän takkuaa langansyöttö yhä, mutta se ei kuitenkaan häirinnyt kohtuuttomasti työntekoa.

Luonnollisesti siistin hitsit, koska päälle täytyy asentaa tyköistuvasti lokari. Alun perin oli meininki tehdä kantatusta pellistä tämä kohta, mutta koska muoto on kaareva oli järkevämpää hitsata pystyosa ja lokarin alle jäävä soiro erillisistä pelleistä. Kelpaa itselle, vaikka piiloon jääkin..

Seuraava haastava kohde on kuskin ovi, mutta teen siitä jälkiraportin, jottei mene ihan aika järjestys sekaisin. Mainittakoon vielä että hommasin tehdasuuden lokarin kuskinpuolelle, joten kuvissa näkyvällä työmaalla sen asennus on seuraava vaihe. Peltityöt jatkuu vaan!

18.4.2016 Paljon sattunut ja tapahtunut, niin autolle kuin itselle :-) Kuten tätä autoa foorumien kautta seuraavat varmaan huomasivatkin jo, olen viime viikolla korjaillut ovea, mutta aikajärjestyksen orjana, aloitan päivitys-rumban etulokarin asennus kertomuksella. Mainittakoon, että vielä eilinen kuin myös se oven hitsaus tuli tehtyä yhdellä silmällä, koska täytyi leikkiä viisi päivää merirosvoa, kun oli silmään tullut tälli ilmeisesti kimmonneesta kipinästä. Palataanpa tähän läkkiseppä leikkiin... Eilen hitsaisn lukkopellin, asentelin oven ja tein muita valmisteluja.

Lokaria asentaessa käytin maskia paikallaan ja olin jo ennen irroitusta ottanut lukemat konen tilan poikki rullamitalla. Kuvassa ovi on jo poissa (taas), koska takasaumaa ei olisi muutoin päässyt tekemään. Tässä kohtaa moni kysyy miksi vaihdoin lokarin, vaikka olin jo hitsannut edellisen? Vastaus on sama kuin yleensä vanhanliiton harrsatajilla on tapana todeta; löysin paremman! Foorumin kautta minulle tuli tarjous käyttämättömästä tarvike-lokarista, ja kaupat tehtiin miltei saman tien. Kiitokset Suomussalmen suunnille!

Kun alla majaili ehjä pelti, oli itse asennus tuttua huttua. Tulppahitsejä suurella virralla sinne missä alunperin oli pistehitsejä. Hiontaa ei ole vielä tehty.

Oven alla oli alkujaan pistehitsien lisäksi vedetty ihan palko ylä- sekä alaosaaan peltiä, joita ei oltu hiottu. Säädin koneeseen virrat joilla sain sellaisen palon, ettei tarvitse hioa nytkään.

Oveen ja A-pilariin nähden rakoa jäi hieman enemmän kuin alkuperäisosalla, mutta esimerkiksi maski istuu täydellisesti. Loppusanoiksi mutistaan vielä vähän.. Tällaisen paneelin vaihto kokonaisena ei ehkä itsessään ole paha rasti, mutta kun matkaan alkaa tulla useampi muuttuja, kuten tässäkin, miettisin toven mahdollisessa pihatallissa ja kovan kiireen alla ennen operaation ryhtymistä!

Kuten kirjoittelin, ovi on hitsattu ja siitä luvassa jälkiraporttina reipas kuvasarja, see ya!

19.4.2016 Päivitystahti alkaa siirtyä taas kesänopeuteen, joten pamautetaanpa jälkiraporttia. Heti alkuun pahoittelen joidenkin kuvien laatua, havaittavissa on aaltoilua, vaikka pellit eivät käytännössä vedelleet yhtään, koska varmistin asian suoralla listalla ja syynäilin ovea valoa vasten. Se siitä. Ovi oli ruostunut takaa alaosasta niin ulkoa kuin sisältä. Aiemmissa kuvissa ruostevaurio käy ilmi. 

En voinut näin ollen korjata ainoastaan yhtä peltiä, vaan piti leikata koko alanurkka pois...

Uuden korjauspalan muotoilu oli lievää taiteilua. Pois leikatun palan avulla tein "jigin" 1,5mm pellistä ja kirstin sen, tulevan 0,75 pellin sekä teräslevyn ruuvipenkkiin. Sen jälkeen naputtelin varovasti vasaralla oven kabiinin puolelle jäävän reunan yli. Tärkeintä tässä oli etten missään nimessä käytä vasaraa lähelläkään näkyvää pintaa! Ylimääräisen teräslevyn virka oli pitää pelti suorassa ruuvipenkissä.

Kun taitos oli naputettu noin puoleen väliin tein reiät, joilla saan korjauspalan tulppahitsattua. Sitten sain naputtaa taitoksen loppuun saakka. Eikä tässä vielä kaikki...

Oven sisäinen tukipelti, jonka ympäri itse oven pelti oli kantattu, täytyi sekin korjata. Tallin tilan ahtaudesta johtuen tein kyseisen homman taivasalla. Hioin hitsin kevyesti kuvan oton jälkeen.

Viimein pääsin näkyvän paikan kimppuun. Huollellinen linjaus ja varovasti heppiin. Huomatkaa jäähdytystyökalu alaoikealla.

Pitkäpiimäisen heppailun ja hionnan jälkeen alkoi olla jo vähän suuntaa antava näky silmien edessä.

Takapuolen vedin tulppahitseiilä kiinni, vaikka ilmeisesti alunperin ovi on tuosta kohtaa liimattu. Eipähän rakennelujuus ainakaan heikkene :-)

Ennen kuin kannoin oven sivuvarastoon, suihkin vähän Mastonia siihen. Viimeistely on yhä kesken, koska en yritä hioa enempää rälläkällä, vaan hommaan vinkuun hiomapyöröjä, mutta kuten kuva kertoo, ei pakkelia tarvitse kohtuuttomasti tuohon latoa. Osa ehkä on sitä mieltä, ettei ovea voi korjata tai ei kannata. Tässä kuitenkin taas uudelleen miettimistä juurtuneisiin mielikuviin, koska uusia oviahan ei enää saa!

 

                                                                                                                              JATKUU sivulla 6

Alkuun Palaa projekteihin Sivu 1 Sivu 2 Sivu 3 Sivu 4 Sivu 5 Sivu 6 Sivu 7 Sivu 8

Sivu 9 Sivu 10 Sivu 11 Sivu 12 Sivu 13 Sivu 14 Sivu 15 Sivu 16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor