Alkuun Palaa projekteihin Sivu 1 Sivu 2 Sivu 3 Sivu 4 Sivu 5 Sivu 6 Sivu 7 Sivu 8

Sivu 9 Sivu 10 Sivu 11 Sivu 12 Sivu 13 Sivu 14 Sivu 15 Sivu 16

Sierra Mk1 -86 "Group A"

OSA 2.

Vasemmalla olivat samat jutut edessä, josko tätä puolta ei oltu ennemmin hitsattu. Jalkatilan etuosasta paljastui tosin enemmän ruostetta kuin hanttimiehen puolella. Laikkojakin taisi kulua lähemmäs 5 kappaletta... Koska sanan mukaisesti tehdään samoja juttuja, en selitä tämän puolen tapahtumis niin ykisityiskohtaisesti, joten kuvia laitan aina kun isompi kokonaisuus on valmis.

Vähän tuli vaan tekemistä lisää lauantaina, kun iS-replica päätti alkaa vedossa naulamaan yli 5000:n jälkeen, ongelma nyt jo korjattu, ja auto ajossa parhaillaan, mutta teen tästä jälkiraportin huomenna. Mitään ei siis joka tapauksessa hajonnut :-) Seuraillaanpa sivustoa, eikö?

26.5.2014 Suunnitellusti ja kerrankin aikataulun(!) mukaisesti sain suuren osan kokonaisuutta tänään valmiiksi. Tuttuun tyyliin hitsasin ulomman helmapellin viimeisenä. Taisipa taas tulla 2 metriä hitsiä, ja iltaa myöten työergonomian mukaiset lihasjumitukset :-)

Hitsailin n. 10-15mm pätkiä eri puolille helmaa, kunnes oli lopulta oli yhtenäinen palko, jonka tasoittelin kauttaaltaan rättilaikalla. Valtaosin hitsi oli suht. latteaa, mutta samalla kertaa siistii koko matkalta, vaikka niitä patteja ei paljoa ollutkaan.

Sen verran viisastuin aiemmasta vahingosta, poltettua korvani, että pidän tulppia korvissa kun hitsaan lakiasentoon. Huominen menee hyvin todennäköisesti kaarta/pyöräkoteloa auki laikkaillessa, mutta kun olen saanut kiinni "aikataulusta", voin toivon mukaan jo sunnuntaina esitellä kuvia seuraavasta valmiista kokonaisuudesta.

1.6.2014 Sain kerrankin suunnitellusti ja aikataulun mukaan tehtyä vasemman puolen toukokuun päivinä. Vaikken nyt kerrokkaan niin yksityiskohtaisesti asioita kuin oikealla puolen, niin laitan silti muutamia kuvia matkan varrelta..

Takaosassa luonnollisesti sisimmäinen pelti hitsattiin ensimmäisenä. Huomatkaa Lontoon murteella tehdyt merkinnät :-) Tästä saattaa pullahtaa viestiketju PassionFord- palstalle joskus...

Useiden tuntien jälkeen kylki oli tiivisti kasassa. Ainoa kohta minkä jätin toistaiseksi heppiin oli sisäkaaren pellin suikale, se joka yhdistaa kaaren ja pyöräkotelon, hitsaan sen kyllä tuonnempana.

Kaareen tuli vain pieni korjauspala. Pyöräkotelon ruosteen pääsevät samalla kuvaan.

Lattian hitsailin kerta rysäyksellä, aikaa meni koko hommaan 4 tuntia 15 minuuttia.

Kuskin jalaktilan etuosa näytti tuolta. Kuonaahan tuohon on jäänyt ihan pirusti. Kätisyydestäni johtuen piti hitsata takaperin tämä puoli, eli hitsasin kyllä vasemmalta oikealle, mutta lopetin aina seuraavan pätkän edellisen päälle, mistä johtuu tuo lievä aallon harja- efekti.

Penkinjalka tehtynä taas vähän paksummasta pellistä. Kuvassa vasemmalla oleva puoli meinasi palaa puhki, ja onkin siksi vähän rösöisemmän näköinen kuin muut hitsit. Tässä vaiheesa voin sanoa, että auton vaikeimmat ohuetpelti työt ovat takana! Ensi viikolla aloittelen lattioiden korjausta, mutta pieni pajatauko on varmasti paikallaan ja ansaittu :-)

3.6.2014 Poikkeuksellisesti en työstänyt peltiä tänään, vaan annoin pulttipyssyn vaihteeksi laulaa... Niinpä pienten työntelyjen ja riuhtomisten päätteeksi Type E- laatikko ja kardaani olivat irti autosta. Vakaajan pannat ruuvailin auki työvaran saamiseksi. Kardaani on siksi edelleen kiinni lootassa, ettei lattialle valu öljyä. Vaikka projekti on hyvin alku vaiheessa, meinaa mielessä jo kyteä, tämän päivän homman johdosta varsinkin, uuden laatikon valinta mahdollisen T5:n sijaan, vaikka Getrag? Ei vain ole käsitystä minkä kytkikopan se vaatii, ja missä hinnoissa se pyörii...?

Huomenna jatkaa laulua taas laikkakone. 

8.6.2014 Tuosta lähdettiin, ja leikkamaalla selviäisi kuinka pitkälle ruoste on todellisuudessa edennyt.

Oletettua enemmän täytyi laikata, että kaikki punaruskea olisi poissa. Terasharjakärjellä kiilloittelin liitospinnat jälleen kerran.

Kohtaan jossa meni tehtaan jäljiltä päällekkäiset pellit laitoin paksumpaa tavaraa ja pystyosa tutusta millin levystä.

Lähikuvaaa hitsistä ja hiukan mittasuhteiden hahmotusta 10 centin kolikolla... :-) Tuota matalemmas mentäessä täytyy siirtyä jo TIG-koneen kolviin.

Oikealla puolen vauriot olivat paljon vähäisemmat eikä tarvinnut vaihtaa koko matkalle uutta peltiä. Vähän täytyi hioa kuvassa vasemmalla olevaa kohtaa, kun meinasi tehdä pattia. Kardaanitunneliin ja muihin lattian paikkoihin siirrytään seuraavana, mutta ensin täytyisi hommata 2mm peltiä. Katsotaan mitään Rautian tiski sanoo...

10.6.2014 Eilen löytyi sitä 2mm peltiä. Taisin olla turhankin haltioissani, kun olin unohtaa maksaa arkin... :-) Eihän sille hintaa paljoa jäänytkään, kun itse leikkasin. Kohta selviää mihin sitä 2mm tavaraa tarvitaan...

Kardaanitunneli oli sisäpuolelta ruostunut ihan irtoileviksi lastuiksi saakka.

Rälläköinnin ja putsauksen jälkeen näytti tuolta. Kardaanin kannakeraudastakin lähti aika mukava siivu pois, kun tunnelin ja sen välissä oli muhivaa ruostetta. Vähän huomista työmäärää keventää se ettei kardaanin keskilaakerin kiinnitysmutteria tarvinnut sentään leikata pois. Tätä nykyä kannake liikkuu sivuttain jonkin verran, joten ennen kun alan hitsaamaan laitan kardaanin paikalleen ikään kuin jigiksi, estämään vetelyä ja pitämään kiinnitykset linjassa hitsauksen jälkeenkin. Pahimmassa tapauksessa reiät saattaisivat vaeltaa niin paljon että kardaani ei menisi enää paikalleen. Korjauksen teen sisäuopuolen pellin osalta 1,25mm tavarasta, jonka päälle (oikeastaan alle) länttään 2mm levystä tehdyn vahvikkeen, joka alunperin on tuossa tukemassa keskilaakerin kiinnitystä ja kuskin penkkiä. Pieni paikka, mutta työvaiheita riittää kuten varmaan ymmärrätte.

11.6.2014 Pinta-alan puolesta hitsattu aika vähän, mutta aikaa on mennytkin tunti tolkulla! Rakentelin ensin tuon kardaanin ja penkinjalan tukilevyn. Jätin sen tässä vaiheessa vasta heppeihin toki. Ennen tätä lisäsin hitsiä mutteriin johon kardaanin keskituki tulee kiinni. Seuraavaksi aloin hepata ohuempaa tunnelin seinämää, "point of no return", koska nyt en pääse ainakaan kabiinin puolelta hitsamaan enää.

Pitkän ajan kuluttua tukirauta alkoi olla kiinni tunnelissa joka vielä hepeissä. Kuvan otto hetkellä tosin olen jo siistinyt pahimpia paiseita. Kardaani oli koko ajan kiinni, estämässä sopivuus ongelmia.

Sitten päästiin tunnelipellin kimppuun, johon aika ei kulunut takakankku kopelolta hyvin kauaa. Tämän hitsasin muiden peltien tapaan päittäin, ja tukirauta alapuolelta hitsattu päälle. Tehtaan jäljiltä em. tuki on liitetty sekin ilnmeisesti(?) pistehitsaamalla. Aika näyttää mitä mieltä konttorilla ollaan tästä ratkaisusta. Huomenna kerrataan sama oikealla puolen, mutta se kertaus onkin opintojen...

28.6.2014 Todella paljon on tapahtunut ja peltiä vaihtunut terveeseen, mutta joku aina puuttui... Ai niin, en ole päivittänut tänne mitään! Pitemmittä jorinoitta käydään asiaan, hitsasin myös toiselle puolen kardaanintuen, ja kyllä viimeistelin kummankin puolen, onpahan edes vähän nätimpi altapäin.

Yllättävä savotta alkoi laatikonympäryksistä. Peltiä oli ruostunut ihan muroiksi asti, ja piti varoa ehjiä kohtia, kun tuossa kulkee takana laatikkoa tukeva paksumpi rauta, etummainen runkoaisa ja kolmas rungonpelti. Todellinen limittäisliitosten kokoontuminen, voisi sanoa.

Selvät mädät pois, ja varovasti laikaillen siempi pelti loveten ja sitten ei-niin-varovaisesti pois lähtevän pellin irti pieksäminen. Varsinkin työminuutteja homma toi lisää ja rajalliset työkalut samoin, pistehitsien aukomiseen. Näin ollen vasara ja ohut rautalista toimittavat oikeiden työkalujen virkaa... :-)

Laatikontukirauta hitsattu 2mm levystä. Enkä voi olla jälleen perään kuuluttamatta kaikkien hitsien olevan tehty reilulla virralla ja päittäin! Pakko myöntää 2mm tavaran hitsauksen luontevuus. Valtaosan kuvan peltin liitoksista sai vetää yhdellä kertaa, ilman täppimistä. Joskin palapeli tuosta kyllä tuli, kun ei oikein taivu paksumpi levy muotoihin.

Ja sama kohta valmis, tunnelinpellin tein varoiksi 1,25mm lätystä. Joku tekee homman paremminkin, mutta itse tein tuon perse pystyssä kurkotellen, joten kelpaa.

Toinen oikenaupolen reikä tehtynä, tännekin tuli korjaus tukirautaan, vaikkei se kuvasta enää näykyisikään.

Ruosterölli oli vieraillut myös vasemmalla puolen samassa kohtaa.

Voi niitä laikka parkoja...

Tukirauta hitsattu.

Valmis.

Apukuskin jalkatilassa näkyi alta päin arveluttava kohta, joka oli aikomus puhaltaa, mutta vasara karkasi kaikesta huolimatta kabiiniin saakka, niinpä rälläkkä hoilasi jälleen.

Rautalaput hitsattuna, oikealla jatkoin tuohon oheummalla pellin soirolla lattiaan, kun muuten tein runkopeltiin yhtyvän paikan 2mm tavarasta. Tutkin vielä kuskin jalkatilan paremmin huomenna, tietääkseni onko siellä samaa luvassa. 

Eipä "enempää" tältä erää. Mukavaa keskikesää kävijöille, täällä se kesä vaan on hyvin pölyinen...

30.6.2014 Hitsasin loputkin kuskin jalkatilasta vielä ja nyppäsin kardaanin pois. Muu aika menikin autoa ja tallia siivotessa. Seuraavana olisi luvassa taka-akselin irroitus. 

7.7.2014 Uuden kuun kujeet alkoivat taka-akselin irroittamisella. Vähän teetti työtä yhdellä tunkilla, mutta kekseliäisyys ja sopiva määrä puu kalikoita auttoi jälleen. Renkaat laitoin siksi kiinni, että on helpompi siirrellä :-)

Oikea takakaari jäi siis aikanaan kesken, sillä siellä oli kaksi ruostepaikkaa vielä. Tussi merkintöjä löytyy, älkää edes pyytäkö selittämään mitä kullakin viivalla haen takaa... :-)

Korjauspalat hitsattu ja hiottu kittaus valmiuteen. Sisäkaarta piti jatkaa pellinsuikaleella ulkokaareen, tuli vaan sanalla sanoen kamalan näköistä tuonne ahtaaseen paikkaan, toisaalta se jää kyllä piiloon.. Joka tapauksessa kaaren korjaus muuten onnistui ihan hyvin, eikä kylki pelti vedellyt, koska jäähdytin joka täpin paineilmalla.

Seuraavana kävin vasemman pyöräkotelon ruosteiden niskaan. Lattia irtosi pyötäkotelon liitoksesta kun vähän erehtyi kampeamaan, kiitos ruosteen, joten laikkailun jälkeen näytti tuolta.

Pyöräkotelon seinämän tein tältä puolen ja kävin matkustamosta käsin hitsaamassa lattian kiinni näihin pelteihin. Vielä sama oikealle puolen, jossa alaosa näytti suht. rapealta. Sen jälkeen pari pätöpaikkaa takakontin pohjaan, niin pääsee ihmettelemään runkopalkkeja...

14.7.2014 Ensinnä täytyy mainita että ohut peltityöt alkavat olla loppusuoralla joten hitsasin jäljellä olevia "helppoja" paikkoja. Oikeaan pyöräkoteloon tuli suunnitellusti uutta läkkiä.

Takapuskurin alla olleet peräkoukun kiinnitys kohdat (jotka tehty läpi pulteilla) olivat ruostuttaneet peltiä, niinpä kaksi paikkaa tännekin ja reilu hionta.

Nyt kun autoa on lähinnä korjattu, on aika mennä ensimmäiseen varsinaiseen ajettavuutta parantavaan muutokseen. Kuvassa näkyvä manuaali kuinka muuttaa Sierra A-ryhmän kilpa-autoksi, on tuonut paljon lisä inspiraatiota projektiin. Asia sisältökin on kaikenlaisten GTI-lehdyköiden tavoittamattomissa :-) Siitä johtuen päätin kokeilla yhtä kilpa-cossuissa tehtyä temppua tähän autoon. Kirjassa oli nimittäin muutama kuva koskien korin jäykistämistä hitsaamalla ja maallikkona olen ymmärtänyt, että alkuperäiset pistehitsausliitokset vahvistetaan lisäämällä pieniä palkoja liitoskohtaan tietyin välein. Ei pitäisi olla rakettitiedettä...?

Käänsin koneen virrat vähän yläkanttiin n. 1mm ainevahvuuteen nähden. Vahvistin pyöränkotelon puolelta iskarintornin liitokset. Tämän puolen tein ensimmäisenä harjoitellen.

Sama oikealle.

Luonnollisesti vahvistin myös pyöräkotelon "kahtia jakavan" liitoksen molemmin puolin, tämän kuva otettu oikealta. Juuri nämä olivat ne työläimmät kohdat tehdä. Syttyi ihan kivat liekitkin kerran matkustamon puolelle, ja mm. yhdestä johtosarjasta suli eristeet.. XD

Mukavasti maali palanut vastapuolelta, joka niin ikään osoittaa raudan sulaneen. Nyt kun olen päässyt vauhtiin on seuraavana luvassa takavakaajan kiinnitysten askartelu, pantojakin tutkin jo tarkemmin hahmotellakseni millaiset kiinnytkset teen. Saatan tehdä runkopalkin ns. pudotukset iham 2mm levystä, kun aion kuitenkin hitsata kiinteästi ne alkuperäiseen poikkipalkkiin.

Tällaista täällä.

JATKUU sivulla 3

Alkuun Palaa projekteihin Sivu 1 Sivu 2 Sivu 3 Sivu 4 Sivu 5 Sivu 6 Sivu 7 Sivu 8

Sivu 9 Sivu 10 Sivu 11 Sivu 12 Sivu 13 Sivu 14 Sivu 15 Sivu 16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor