Alkuun Palaa projekteihin Sivu 1 Sivu 2 Sivu 3 Sivu 4 Sivu 5 Sivu 6 Sivu 7 Sivu 8

Sivu 9 Sivu 10 Sivu 11 Sivu 12Sivu 13 Sivu 14 Sivu 15

Sierra Mk1 -84 "iS replica"

OSA 13.

3.1.2013 Totta se on, Sierralla 29 ikää, ja elämää silti edessä! Periaatteessa auton saisi jo vuoden päästä museorekisteriin, mutta onneksi olen siltä kohtalolta monella muutoksella auton pelastanut.. :-) Vaikken ole autolle nyt mitään tehnytkään, niin kaikenlaisia haaveita ja suunnitelmia on ollut. Väillä harkitsin vakavasti, että teettäisin autoon isoventtiilikannen, mutta kun moottori kerta toimii (ainakin toistaiseksi), niin en rupea ehjää aukomaan. Korityöt häämöttävät edessä keväämpänä, helmojen hitsaus uudelleen ja puskureiden sekä takaluukun maalaus. Ensitöikseni meinaan tutkia seuraavat:

Aion kurkata venttiilikopan alle, katsoen samalla välykset, ja vaihdan uuden tiivisteen. Myös hihna on tarkoitus päivittää alkuperäiseen.

Jarrut pitää ilmata ympäriinsä. Nämä tulivat ensimmäisenä mieleen.

Viimeisenä näppäsynä pakollinen kuva talviunisesta Sierrasta. Kovin jäi likaiseksi viimeisillä kura keleillä... Mikäli kelit sallivat, niin ensinnä mainitut välykset katson tulevalla viikolla. Ei enempää tänään.

7.1.2013 Talvihuolto käynnistyi OHC- omistajan pakollisella venttiilivälysten tarkastamisella. Tulpanjohdot siinä siirtelin sivuun, putsailin samalla venttiilikopan ettei putoaa roskia tai vastaavaa moottorin uumeniin, ja nappasin koneiston näkyville. Ilokseni sain huomata kaiken olevan kunnossa, ei olakkeita nokka-akselissa tai muitakaan äkillisen kulumisen merkkejä. Päivällä varauduin itse välysten mittaamiseen ostamalla uuden liuskasarjan.

Tarkastusta helpottaakseni tein pienen pöytäkirjan männänrengaspaketinpahvista, johon laitoin ylös kunkin mitatun välyksen. Kahta venttiiliä täytyi vain säätää, koska ykköspytyn pako oli 0,20 (ohjearvo 0,25mm) ja nelosen imu oli 0,25 (ohjeravo 0,20mm). Nähtävästi kannentekijälle on tullut pieni epähuomio, koska pakoventtiilin eksynyt imuventtiilinvälys ja yhteen imuun vastaavasti pakopuolen välys... Nytpähän on tuokin korjattu. Venttilikoppaan en vaihtanut uutta tiivistettä vielä, koska vasta tallilta lähdettäessä tuli viesti, että tiiviste ja uusi kenno olivat saapuneet postiin. Pistin toki suojaksi rockkikopan (engl. valve rocker cover = venttiilikoppa), niin ei pääse kuuraantumaan yön aikana. Mainitsin äskettäin sanan kenno, ja kyse on lämmittimenkennosta, joka oireiden perusteella vuotaa, sillä nestettäkin on katoillut. Pitää tehdä huomenna jonkin sortin arvio paljonko tuota autoa pitää purkaa päästäkseen itse kennoon käsiksi. Jotain tuunaustakin on pakkasella edessä, kun erehdyin kummallisen päähän piston seurauksena ostamaan 26mm etuvakaajan... Näitähän on siis V6- ja iS- Sierroissa alunperin. Ei sillä, kaikki vielä kunnossa, koska en yli viiden vuoden jälkeenkään edes harkitse asentavani autoon musiikkivehkeitä :-)

8.1.2013 Tänään siis uusitiiviste löysi paikkansa ja kirrailin venakopan paikallensa. Samalla katsoin tuota kennoa, ja näyttää siltä, että joutuu purkamaan koko oikean alaosan kojelaudasta, melkoinen määrä ruuvattavaa ja kelienkin on luvattu kylmenevän... :-( Tutkin asiaa huomenna lisää, ja kokeilen josko olisi mitään zänssiä saada kenno konetilan puolelta irti.

9.1.2013 Tänään irroiteltu kennoa, ja oli kohtalaisen työläs savotta... Koko kojelaudan alaosa piti purkaa, vielä kun piti saada lämmityslaitteenmutterit auki, niin alkoi homma käydä jo melkoisesta hyvin notkeasta jumpasta. Kennonletkut tulppasin M16- pulteilla, joiden kierteiden päälle laitoin eristysnauhaa. Lopulta vanha kenno oli kädessä, ja laite riuhdottuna sen verran taakse, että uuden kennon saa vain heittää tilaansa. Matkahuollosta hain tulevia remontteja varten yhden "hipo"- luokiteltavan osan. Väsyttää nyt vaan jo niin perkeleesti, että seuraava päivitys ja uudet kuvat saavat odottaa huomiseen.

10.1.2013 Alkuun kuvaa kabiinin tämän hetkisestä tilanteesta. Johtoa löytyy, ja puolet on itse vedettyä... Onhan tuolla kuitenkin kolme lisämittaria.

Uusi kenno meni tilaansa ilman väkivaltaa, itse lämmityslaitteen puskeminen takaisin pinnapultteihin vaati vähän ähkimistä, joskaan ei niin paljon kuin pois saaminen. Letkut tökkäilin jo takaisin kiinni, mutta klemmarit jäivät kirimättä, kun ("ylättäen") 7mm avain oli kadonnut... 

Loppuun vielä kuva itse "performance partista" eli jäykemmästä etuvakaajasta. Saattaa aiheuttaa lisää aliohjaamista, mutta jos etupäätä saa jäykemmäksi niin tuskinpa pahempaan suuntaan menee Sierran ajettavuus. Suoritin jo vähän X1-R- kylpyä noille muttereille, että saisi irti ilman kierteiden telomista. Asiahan tulee työn alle kun saan vain tämän sisustan kasauksen loppuun. Uudet puslat täytyy tietenkin ostaa, uretaania totta kai. Ennen sunnuntaita tuskin käyn tallilla, joten pieni tauko tekee hyvää, varmaan myös kävijöille...?   

14.1.2013 Kasailin kojelaudan, sidoin samalla vähän johtoja ja kiristin klemmarit. Seuraavaksi rupesin irroittelemaan tuota tukivartta ja sen puslaa vakaaajasta. Ensinnäkin tuo pultti oli jo niin tiukassa, että sai kaikin voimin kiskoa puolenmetrinjatkolla auki sen saadakseen... Arvatenkin tukivarsi täytyi halkaista rälläkällä, jonka kipinäsuojan muuten vastikään korjasin. Nyt on sitten enää jäljellä pusla ja sen holkki, joka ei vaan ota liikkuakseen, on ilmeisesti ruostunut hyvin tiukasti kiinni. Kyllähän se varmasti ulosvetäjällä lähtisi liikkeelle, vaan ei tuolla Kiina-versiolla. Savotta vaihtui siis toisenlaiseen savottaan!

16.1.2013 Vaan ei lähtenyt ulosvetäjälläkään holkki liikkeelle, niinpä tänään asiaa alkoi hoitamaan yksi metallimies lisää.. Kaveri siinä lämmitti kuumailmapuhaltimella, mutta ei hievahdakkaan holkki. Lopulta tehtiin niin että rälläköin holkin kahdelta puolen VAROVASTI puhki, kaveri toimitti siis viilapenkin virkaa :-) Sitten vaihdettiin osia ja itse jäin katselemaan, kun toinen metallialantekijä koputteli osan irti vakaajasta. Aivan kevyt hipsu lähti itse tangosta, mutta ei mitään ajoa/ajettavuuteen haittaavaa. Tämän puolen pää pitää puhdistaa, ja varmaan on suotavaa käyttää kuparirasvaa asennuksessa autoon, ettei vastaavanlaista juuttumista enää tapahdu. No mutta, tulipahan pelastettua taas yksi "ajajan osa" käyttöä varten ;-)

22.1.2013 Etenemistä pienin askelin, vakaajanpäät kiillotin porakone-teräsharja-yhdistelmällä, mutta tänään tein sentään jotain tärkeää ja höräytin padan tulille! Hyvin lähtikin kun puolituntia lämmitti ja ennen kaikkea kun muisti laittaa puolanjohdon takaisin virranjakajaan... :-) Aavistuksen ehkä venttiiliäänet hiljenivät säädön jäljiltä, vaikka äänettömäksi ei oohooceetä tuolla nokalla saa, ei mitenkään. Tähän asti kaikki toimii, joten on hyvä jatkaa vakaajan päivtyksen myötä projektia.

Tuossa vielä Youtubeen LINKKI, on se elossa.

24.1.2013 Puslat saapuivat, joten koin aiheelliseksi aloittaa vakaajapäivityksen. Tänään tein siis lähinnä alustavaa työtä, ja purin vanhan vakaajan pois. Helpostihan se lopulta irtosi, kun otti toisen tukivarren irti etupalkista. Seuraava vaihe on sitten uuden tangon istutus, mutta se saa odottaa ensi viikkoon, pieni tauko siis.

28.1.2013 Muutaman tunnin puunamisen jälkeen uusi 26mm vakaaja, Powerflexin puslin, on tilassaan. Suurin työ, kuten moni harrastaja on huomannut, tulee siinä kun pitää saada tukivarren sisempipää palkin sisään, vakaajan ollessa kiinni tukivarsissa. Ostin suosiolla hommaa varten kuormaliinan, vaan taas olisi pitänyt ostaa vähän isompi, eikä sitä halvinta... Kesken kiristyksen koukut katkesivat! Onneksi en ollut heittänyt vanhaa vähän järeämpää, mutta osittain silvottua kuormaliinaa menemään. Järeämpi vekotin tangon ympäri ja liinanpäät solmulla kiinni, eikä muuta kun jatkuu vaan. Viimeiset millit liinankiristintä täytyi polkea jalalla, että reikä osui kohdalleen, sen jälkeen sai kierrellä pultteja paikalleen, ja samalla pannat vaihtuivat uramallisiksi, erilaisten puslien vuoksi. Huomenna täytyy vielä kiriä momenttiin avatut paikat, ei tullut opasta mukaan, enkä muista ulkoa, niin siksi jää tiistaille tuo... Samalla laitan pyörät kiinni, että näkee paljonko auraus muuttuu, ja onko edessä taas vähän toe-in- hommia. Kaiken sujuessa ollaan siis aikataulussa, joten eiköhän tässä vielä keväällä ajella, ehkä jopa lumiseen aikaan.  

30.1.2013 Alkavasta lumimyrskystä huolimatta sain survottua Opelin tien varteen, jotta pääsin viimeistelemään vakaajaremontin. Lähinnä koriin tulevat pultit hirvittävät eniten, mutta korkkaamisilta vältyttiin, ja 66nm sai vääntää nakse käyden. Tukivarrensisäpään M10- pultin kiristys oli juuri se mikä unohtuu äkkinäiseltä, siis 45nm kiristys, aukaisu, 15nm ja 90 astetta, tuntui menevän tiukkaan noin, jo ihan näppituntumalta. Tätä kirjoittaessa muistan tuon, ilman lunttausta oppaasta, eri asia kuinka pitkään sitten... :-) Saatuani pyörät kiinni ja biilin alas, näytti pikaiseltaan, että haritusta ei tullut ja auraus säilynyt siis ennallaan. Täytyy vielä huomenna tarkistaa asia ihan mittaamalla, ja kiriä etupyörät kunnolla. Aiemmin käpälöin sen verran eturattaita, todeten laakerien olevan kunnossa ja jarrujen olevan laahamattomia. Talvihuoto alkaa nyt olla valoisammalla puolen jo ennen helmikuuta, oikeastaan ainoa asia mitkä voisi tehdä olisi vaihtaan yksi palanut polttimo ja takaluukun kaasujouset niin bootti pysyisi jopa auki cossu-siiven kanssa. Ja tietysti tehdä taas lumitöitä oven edessä, kiitos alussa mainitun myräkän.

31.1.2013 Poiketaan hiukan aiheesta, sillä pitkään toiminut Rapakkojoen kauppa teki konkurssin, ja tänään oli siis loppuunmyynti päivä. Tavaraa myytiin 40% alennuksella, joten piti siellä pakostakin pistäytyä! Heräteostoksena hommasin koko salkun pinnapultteja, ja metallinen salkku kuului hintaan. Kuvassa näkyy kuitenkin se parhain ostos, kyllä jousenpuristin ja valmistaja AmPro. Kaikkiaan 47 euroa ja 5 centtiä jäi konkurssipesälle omaa valuuttaa.

Sitten takaisin Sierraan. Vaihdoin parin tavallisen pultin tilalle pinnapultit pakosarjaan, niin on helpompi irroitella, ilman että tiivisteet tippuu, ja motivaatiokin peltisarjan kiilto silmissä kohoaa.. Aurausta mittasin, ja näyttäis olevan 5mm, ehkä vähän race, mutta koeajolla selviää onko liiankin race? Renkaiden puolesta ei kyllä ole niinkään väliä, koska ovat huonossa kunnossa jo valmiiksi.

4-5.2.2013 Koe käyttelin autoa vähän pidemmän aikaa, ja filmasin samalla pätkää PassionFord- palstaa varten. Venttiilikopan kirin muistikuvan mukaan, mutta autoharrastaja on ihminen, ja erehtyy näin ollen joskus. Ensimmäiset havainnut öljyvuodosta tulivat nenän tietämille, kun ihmettelin mistätulee sellainen synteettisenkusen lemu, kyllä uusi sana keksitty :-) Ajoin kärryn äkkiä takaisin sisään, jolloin nappasin myös oheisen kuvan. Tosiaan kaikkia pultteja sai kiriä useamman kierroksen. Tänään täytyi ottaa revanssi, antaen auton käydä pidempään ihan lämpimäksi asti. Nyt ei enää vuotanut, ainakaan näkyvästi, toki eiliset liemet kiehui vielä pakosarjan päällä... Toinen iloinen asia minkä sain huomata, oli kabiinin lämpeäminen ja se etteivät lasit huurustu. Nyt on vaan sitten niin pirun kova hinku päästä tien päälle! Katsotaan nyt, milloin saisi nuo vakuutukset hoidettua.

6.2.2013 Valmistelin autoa jarrujen ilmausta varten, joten irroittelin kaikki pyörät jo. Samalla kun auto oli sopivasti nostettuna, niin kiertelin lambda-anturin pois putkesta, ja suoritin uudelleen kalibroinnin. Varmistuupahan testilenkeillä, että vetääkö ruisku tosiaan aavistuksen rikkaalle kiihdytyksissä. 

13.2.2013 Aloitetaan eilisellä, jarrut tuli siis ilmattua, kun kaveri saapui avuksi, ja sujui ilman suurempaa draamaa. Olennaista oli aina pitää virtoja niin kauan päällä, että täysipaine oli saavutettu. Poljin jäi sen tuntuiseksi, kuin yli kaksi vuotta sitten, vastaavanlaisessa täysilmauksessa. Tänä päivänä auto siis on jo pyörillään. Kuvassa näkyy nyt se tärkein, kyllä ostin peltipakosarjan! Tällä kertaa en luovuta, vaan sovitan, mallaan ja hitsaan niin kauan että satsi sopii. 

No niin, tulihan se tuossa jo tunnustettua, että pientä sovitustyötä tarvitaan. Ei kai tuo nyt muuten olisi niin halvalla lähtenyt :-) Loppupäästä puuttuu siis tuo Y-haara ja laippa luonnollisesti, mutta noita molempia saa Motonetistä, joten ei ole ongelmaa sen osalta. Mittailin lähtöjen olevan 45mm. Tutkaillaan huomenna lisää.

19.2.2013 Peltisarjaa kuin myös Motonetin Y-haaroja tutkailtu lisää. Lähimmäksi osuva vaihto ehto on 2½" lähdöllä oleva haara, jossa tulot 48mm ulko(?)halkaisijoilla, tällöin rako olisi luokkaa milli, joten saisi joten kuten hitsattua järkevästi. Löysin vanhan orkkispakosarjan, jota käytän jiginä, kyllä vain ylempien pulttien jako täsmää, kun sarjan tulee peilikuvana tätä peltisarjan laippaa/laippoja vasten, mutta se riittää. Tällöin saan suurin piirtein mitoitettua loppuosan, ja vielä siten että jako osuu kannen pinnapultteihin. Tänään jo koemallailin vanhan pakosarjan avulla, huomaten putken alaosien tulevan aivan kiinni toisiinsa. No ongelmaksi tulee Y-haaran leveys, joten luultavasti sitäkin joutuu leikkaamaan uuteen muotoon. Myöskin jo kerran pidempään vaihdettu vesiletku konetilassa saattaa vaihtua vieläkin pidempään, jotta satsi mahtuu tilaansa, ilman letkun sulamista. Ennen koesovitusta sekin on arvoitus mahtuvatko nuo alaosat joka tapauksessa ilman muokkausta menemään startin ja vakaajan ohi? Tämän vuoksi heppaan ensiksi kokonaisuuden, sovitan, ja teen mahdolliset muokkaukset. Tämä homma on edessä vasta kun kelit lämpeävät, ja ovat suopeampia hitsuulle ja maalaukselle, mutta tulipahan heitettyä kunnon spekulaatiot näin viikon alkupäähän :-)

26.2.2013 Viikko mennyt, eikä mitään suurempaa tapahtunut, lähinnä lunta saanut kolailla oven edestä. Sen verran autoa hoidettu, että olen lataillut akkua, taitaa olla kyllä paremmat päivänsä nähnyt tuo Exide, mutta jos nyt kevään ajaksi virkoaisi vielä... Summaillaan kuitenkin vähän mitä on tehty ja mitä vielä tekemättä. Talvihuollosta jäi uupumaaan vielä tuo hihnan vaihto, sen sijaan keväällä tärkeys järjestys olisi seuraava; ensinnä tutkin helmat ja lattian kartoittaakseni mitä pitää hitsata sekä hitsaus tarpeen mukaan, ajoa, jonka jälkeen peltisarjan sovitus (ehkä toukokuussa) ja puskureiden maalaus keskikesällä. Toisin sanoen yleiskunnon kannalta tärkeimmät ensin ja tuunaminen lopuksi. Perushuoltoja en tähän listaa. Kuva kieliköön sen verran, että talvitestit ovat ehkä lähempänä...

3.3.2013 Tulihan ne talvitestit lopulta.. Tänään ajettu ensimmäiset 20km nykyisillä asetuksilla, siis paksumpi vakaaja ja kunnolla ilmatut jarrut. Tunnokkuus parani entisestään, kuten arvasinkin, etuvakaajan ja samalla tietysti etupään jäykistäminen parantaa ohjauksen tunnokkuutta. Mistäkö tiedän? Tein testin maantiellä, kiihdytys kolmosella, kädet irti ratista, ja kyllä ratti korjaa itse luistoa hetken matkaa, jonka jälkeen täytyy minun itse hoitaa loput. Voisin nyt kirjoittaa enemmänkin, mutta huomenna lisää, myös kuvaa, kun tässä nyt pääsen sinuiksi HP- läppärin ja Windows 8:n kanssa :-)

4.3.2013 Testiä takana mokomat 50km ja josta yli puolet ns. kylärinkiä, ja kaikki pelaa! Viisarin mukaan kone käy viilempänä kuin ennen, kai se auttaa asiaa, kun ei ole jatkuva vuoto järjestelmässä, jonka kenno aiheutti aiemmin. Jarrut tuntuvat myös ottavan tasaisemmin, ja etupyörät ei mene niin ärhäkästi lukkoon, kun taaksekin tulee painetta. Suuri kiitos apuna olleelle "jarrutietäjälle". Massamittaria taitaa joutua kääntämään yhä kireämmälle, koska vedossa vetää rikkaalle, ja muuten AFR pyörii 15 ja 16 välillä. Pointti se, että kun saisi niin vetoon kuin tasakaasuunkin saman arvon, niin voisi säätää bensapaineella seosket sinne 14 kieppeille, koko kierrosalueelle.    

5.3.2013 Ronkin suunnitellusti massamittaria, ja kävin vetämässä testin maantiellä, nyt pysyy vedossa jo keltaisella eli 13,5-14. Otin koneen lämmettyä ihan kunnon riuhtaisuja kolmosella, vaikea tosin seurata mitttaria ja tehdä perän heitellessä korjausliikeita yhtäaikaa, mutta silti mahdollista. Pintakaasulla pysyy keltaisella mutta lähellä 16, täytyy vielä kokeilla tyhjähäynti/"HC"-ruuvista saada rikkaamaksi tätä aluetta. Tai sitten eilisen periaatteella, massamittaria yhä kireämmäksi ja passaus b-paineella. Katsotaan nyt kummin tehdään.. Kabiini myös lämpenee mukavasti, vaikkei kone käykään tuli kuumana, tosin sanoen kaikki letkut yhtä lämpimiä mutteivat tulikuumia, hienoa!

11.3.2013 Valmiina päivän rientoihin? Kuten näkyy, lunta oli tullut yön aikana sopivasti. Eilen iski inspiraatio säätää seoksia tienpäällä, massamittaria siis kirrattu, ja bensapaineita nostettu. Vedätyksissä pyörät sutien seos ei käy alle 13,5:n, ja tasaisesti ajaessa pysytään 14-15 välillä. Tyhjäkäynti tosin saatta heilahtaa yli 16, kun auton laittaa lämpimänä käyntiin, mutta tosinaan jää ihanne arvoon 14,7. Myös HC- ruuvia käänsin vartin kireämmälle/rikkaamalle. Näyttää nyt siltä ettei vakioruiskua pysty täysin säätämään ihanne arvoihin koko kierrosalueelle, joten seos on nyt toistaiseksi kompromissi vedon ja pintakaasualueen välillä. Mikäpäs siinä kun puhtia riittää, eikä seos heitä tuon enempää. Kevään mittaan varmaan tulpat kannattaa vaihtaa, johtuen syksyn säätöjen haku ajoista... Nyt on kuitenkin vielä aamu, joten päivitän sivut illalla toisen kerran, käydäähän silloinkin päätteellä, jooko?

Päivän toinen päivitys. Tosiaan yhteensä tuli ajettua kaupungissa 40km ja aikaa sain menemään 2 tuntia, tällöinhän keskinopeus on se 20km/h, eikö? Arvaatte varmaan, että valtaosa matkasta on menty takapyörät sutien! Jotta tämä ei menisi pelkäksi ajotarinnoinniksi, niin kerrottakoon tyhjäkäynnin ontuvan yhä. Siis silloin kun auton sammuttaa vaikka kauppareissun ajaksi, ja käynnistää niin tulee toisinaan ongelmia. Syy oikeastaan on tiedossa, jyrkkänokka plus EEC-IV plus tyhjäkäyntiventtiili. Pitäisi taas vain saada inspis irrottaa töpseli venttiilistä ja säätää kierrokset suoraan läpästä... :-)

13.3.2013 Tänään aloin JÄLLEEN pohtia josko sittenkin  soveltaisin hyllyssä olevan Megasuirtin tähän. Totta, asiaa pohdittiin kolme vuotta sitten, mutta tuosta EEC-IV- rimaan pohjaustuvasta adapterista tuli niin "kökkö" ettei sitä autoo viitsi laittaa... Sen sijaan syntyi ajatus tehdä kokonaan oma johtosarja Megalle, jolloin muutaman tunnin npäräämisellä voisi palautaa vakioruiskun takaisin toimintaan. Sattumalta löytyy tallista nimittäin imusarjanjohtonippu, johon kuuluu siis suuttimien, lämpöanturin ja tyhjäkäyntiventtiilin töpselit. Vastaavasti kaupasta saa johtosarjan alkuosan, eli DB-37 metrin mittaisilla karvoilla. Laajakaistalambda kun jo löytyy, niin tarvitsi lisätä enää jälkiasennettu imuilmanlämpöanturi, ja bensapuoli olisi siinä. Kipinässä on kaksi vaihtoehtoa, joko tehdä TFI- muokkaus piirilevyyn (tiedä sitten miten käynnössä?) ja etsiä liitin jakajan kylkeen tai hommata Boschin Hall- jakaja, jonka kaveriksi laittaa erillisen sytkäkiven. Joka tapauksessa, luulisin sen säätämisen olevan haastavin juttu, mutta jätetään Megasquirt- asia hautumaan. Samalla talliissa pyöriessäni tutkailin nesteet, ja näyttäisi vakaasti ettei jäähdytysnestettä enää katoa lainkaan, hyvä näin, todella hyvä.

17.3.2012 MS- haaveilujen ohessa, päätin tehdä sen minkä jo meinasin, säädin auton käymään tyhjää suoraan kaasuläpänruuvista, venttiili jää näin ollen "kylmäksi". Hyvin jaksoi käydä 950rpm, mutta nostin kierrokset 1100 tuntumaan, niin ei onnu kaasun noston jälkeen, eikä (luultavasti) sammu vedon päätteeksi. Huomenna näkee ovatko 8mm lenkkiavain ja tasapääruuvimeisseli viisampia kuin tyhjäkäyntiventtiilin keksijä...? :-)

19.3.2013 Tyhjäkäynti toimii nyt lämpimänä, eikä leiju kylmänä. Tosin kun ensimmäisen kerran kylmästä käynnistää, niin joutuu ehkä 30sek. pitäämään kaasulla käynnissä, sen jälkeen ei mitään ongelmaa. Kuvasin videota päivän ajosta, laitanpa tänne myös linkin . Samaiseen pätkään löytyy polku myös Suoravaihde- osiosta. Eipä muuta.

26.3.2013 Päivät meni tuossa ajellessa, mutta eilen otin Sierran taas sisään, ja rupesin aukomaan venttiilikoppaa.. Tiiviste siihen täytyy vielä kerran kuitenkin vaihtaa, niin samapa tuo oli tarkistaa venttiilit, sekä nokan ja keinujen kunto. Tällä kertaa vain pakoventtiiliä täytyi säätää, välystä n. 0,23 joten laitoin lisää, että sain 0,25 liuskan sopimaan. Säätöruuvin lukitusmutteri tuntui olevan vähän löysässä tai ainakin irtosi suht. kevyellä väännöllä, joten ehkä se aiheuttaa tuon 0,02mm heiton, ja toivon mukaan venttiili ei ole painunut kanteen... Keinuvipu samaisesta tapauksesta näytti kuperalta, mitä nyt pystyi irroittamatta katsomaan. Kyllä, tilasin tänään uuden tiivisteen venttiilikoppaan, luvattiin huomiselle, jolloin katson paikat läpi ajatuksen kanssa, niin saa keskittyä muihin työvaiheisiin, niitä kun riittää.

Niistä muista työvaiheista; kelien on luvattu pikkuhiljaa lämpenevän, joten ostin 4kpl katkaisulaikkoja, ja tarkistin jotta peltiä, sekä 1,5 että 1mm, on riittävästi. Kun saan tuon eilen aloitetun homman hoidettua, niin puran sisustaa, ja leikkelen helman auki hitsausta avrten. Sanotaan nyt deadlineksi vaikka huhtikuun puoliväli, sillä lailla, start that clock...

27.3.2013 Syynäilin keinua ja nokkaa, ja laittelin venttiilikopan uuden tiivisteen kera takaisin. Kirin tällä kertaa pultit ja puhdistin pinnat ennen asennusta. Käynnistin koneen välissä, ja kaikki näyttäisi olevan kunnossa. Seuraavaksi aloittelin sisustan purkua, ja mitä seuraavan kun tulee, niin älkää ainakaan syökö mitään tätä lukiessanne!

Kynnyskotelonmuovin alta paljastui melkoinen paska-juttu. Ihme, eivät sentään bensapumpunjohdot ole kelvanneet jyrsijöille... Joka tapauksessa, sisusta on nyt purettu siinä määrin, että voin aloittaa kotelon aukaisun ja sitä myötä hitsauksen. Jos nyt aikataulussa pysyn, niin viikonvaihteessa ajattelin leikellä vanhat "tilapäispaikat" pois ja muotoilla samalla korjauspalat.

31.3.2013 Tänään aloitin helmojen leikkailun, vaan ruoste ei ollut rajautunut vain helmaan tai kynnyskoteloon, se ylsi myös lattiaan. Tämän seurauksena otin pois koko lattiamaton, niin saa vapaammin rälläköidä. Sierran helman alaosa näyttää koostuvan siten että kynnyskotelo ja lattiapellin alaspäin taitettu osa menevät päällekkäin, ja ne on kaiketi pistehitsattu (?) tehtaan jäljiltä. 29 vuotta ja päällekkäiset pellit, arvaatteko lopputuloksen? Ruostettahan siitä tulee.

Toinen paikka teetti työtä, kun olin nelisen vuotta sitten "erehtynyt" hitsaamaan kohdan länttäämällä päälle vaan pellin palan, joten koko hoito sai lähteä. Vielä yksi paikka helman takaosassa täytyy vielä avata, niin pääsee mietiskelemään korjauspaloja tälle puolelle. Tarkoitus siis tehdä tuo kotelon pystyosa 1,5mm pellistä, ja lattia 1mm tavarasta siten että se tulee 90 asteen kulmassa kynnyskoteloon, ei siis päällekkäisiä peltejä. Saattaa olla, että näyttän laikkaa ja kolvia myös yhteen lattian suorassa osassa olevaan kohtaan. Ja se mopo on taas karkaamassa käsistä...

 

 

JATKUU sivulla 14

Alkuun Palaa projekteihin Sivu 1 Sivu 2 Sivu 3 Sivu 4 Sivu 5 Sivu 6 Sivu 7 Sivu 8

Sivu 9 Sivu 10 Sivu 11 Sivu 12 Sivu 13 Sivu 14 Sivu 15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This Web Page Created with PageBreeze Free HTML Editor